Zkamenělá želví láska a nejtajnější ze všech raketoplánů

30. červen 2012

Nejstarší skalní malba v Austrálii, pravěké střepy se stopami po mléku, další vrak středověkého korábu nalezený v Baltu.

Slavná německá paleontologická lokalita, opuštěný lom u obce Messel poblíž Darmstadtu, vydala další vzácnost. Zkamenělé želvy, které před 47 miliony lety uhynuly při páření. Na místě dnešního lomu se nacházelo jezero, vyplňující sopečný kráter, při jehož dně se hromadily jedovaté plyny. Nešťastné želvy se během milostného aktu ponořily příliš hluboko, zadusily se a klesly ke dnu, kde zkameněly.

Ve skalním úkrytu Nawarla Gabarnmang v Arnhemské zemi na severu Austrálie byla objevena nejstarší známá skalní malba na kontinentu. Dávný umělec ji namaloval uhlem, a tak se jí podařilo radiokarbonově datovat – vznikla před 28 tisíci lety. Na stejném místě se už dříve našel fragment broušené hrany kamenného nástroje, snad sekerky, starý 35 tisíc let. Je to nejstarší podobný nález na světě.

Mezinárodní tým vědců podrobil analýze osm desítek střepů hliněných nádob z nejrůznějších období historie, nalezených v libyjské poušti. Vědci na nich hledali, a také našli, zbytky mléčného tuku. Nejstarší střepy nádob, které prokazatelně kdysi obsahovaly mléko, pocházejí z pátého tisíciletí před Kristem. Podle odborníků to dokazuje, že už před 7 000 lety bylo zvířecí mléko důležitou součástí lidské výživy.

Letecký pohled na přístav Karlskrona v jižním Švédsku (snímek uživatele Peppigue)

V moři u švédského přístavu Karlskrona byl nalezen vrak středověké lodi. Leží sice jen dva metry pod hladinou, ale je celý zanesený usazeným bahnem, což velmi stěžuje výzkum. Archeologům se z něj zatím podařilo odebrat vzorky dřeva, které datují stavbu korábu někam do druhé poloviny 13. století. Teď by vědci rádi zjistili, proč bylo plavidlo opuštěno, jaký náklad vezlo a co z něj za ta léta zbylo.

V půlce června přistál na kalifornské vojenské základně Vandenberg americký vojenský raketoplán X-37B. Je to menší bratříček velkých raketoplánů, které před časem ukončily provoz. Měří necelých devět metrů, má odlišný pohon a létá bez posádky. Proto mohl mimo Zemi strávit v kuse celých 15 měsíců. Jedná se o tajný projekt Pentagonu a tak není známo, co vlastně celou tu dobu na oběžné dráze dělal.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 27/2012, 30. června – 6. července.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio