Život volyňských Čechů v Česku i na Volyni představuje nová expozice v Podbořanech

26. březen 2023 12:50

Obsadila celé patro historické budovy bývalé radnice.

Historici z Národního muzea Praha tam rozmístili fotografie i předměty běžné denní potřeby, které si volyňští Češi v poválečných dobách přivezli s sebou. „Například ruční sečku na setí drobných semen, což je poměrně zajímavý předmět vyrobený volyňským Čechem v roce 1936,“ ukazuje kurátor výstavy Ondřejem Štěpánek dřevěnou krabici s popruhem a zabudovanou vrtulkou a popisuje její funkci. Národní muzeum ji získalo od dcery původního majitele. Do sbírek ji darovala v roce 2007.

Expozice obsadila čtyři místnosti v patře podbořanského muzea. Mapuje odchod Čechů na Volyň v 19. století, jejich další život, návraty během 1. a 2. světové války, a období od roku 1945 do současnosti. Tragédii z července roku 1943, kdy nacisti vypálili na Volyni Český Malín, připomíná třeba chirurgická pinzeta. „Jde o chirurgickou pinzetu doktora Otto Grosse, který bydlel u Josefa Nováka, obyvatele Českého Malína a tato pinzeta byla nalezena na spáleništi tohoto domu,“ ukazuje historik Tomáš Kavka.

Expozice vznikla díky spolupráci s městem Podbořany. Připomněla to ředitelka Historického muzea, které je součástí Národního muzea, Zuzana Strnadová. Sbírky z depozitářů se tak dostanou na oči každému, kdo má zájem si je prohlédnout. „Muzeum volyňských Čechů nikde jinde není, jen tady v Podbořanech,“ dodává.

Počátky jsou v roce 2004, kdy tady zůstala původně putovní výstava. Národní muzeum ji teď přestěhovalo do větších prostor a celou přeměnilo, doplnilo a zmodernizovalo.  „Je to expozice živá a bude možné si tady poslechnout vzpomínky pamětníků,“ říká Zuzana Strnadová.

Poslechnout si je návštěvníci můžou v malé studovně, která je součástí expozice. Podle Ondřeje Štěpánka to souvisí s názvem výstavy. „Právě proto se tato expozice jmenuje Hlasy Čechů z Volyně,“ vysvětluje. Jako třeba rodina Olgy Nepivodové, která se narodila v Žatci v roce 1947, dva měsíce poté, co tam její rodiče přišli z Volyně. V roce 1990 byla u zrodu sbírky předmětů, které patřily volyňským Čechům a následném otevření první výstavy v Žatci.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související