Žitná kaše

Může chutnat i dospělým. Oproti pšeničné krupici     má ta žitná nižší glykemický index.

Ingredience
  • Na jednu porci:
  • 100 ml mléka
  • 30 g žitné krupice
  • sušené ovoce – meruňky, švestky, brusinky, případně kousek čokolády
  • skořice
  • kousek másla
  • zrnko soli

Postup:

  1. Mléko přivedeme k varu, přidáme trošku soli a za stálého míchání přisypeme krupici. Vaříme do zhoustnutí.
  2. Sušené ovoce omyjeme, osušíme, nakrájíme a ozdobíme kaši na talíři. Můžeme přidat třeba strouhanou čokoládu nebo ji necháme v horké kaši rozpustit, lehce omastíme máslem a poprášíme mletou skořicí.

Související

  • Celozrnná kaše

    Asi by se vaši strávníci divili, kdyby jim místo kapra a salátu přistála na štědrovečerním stole staročeská kaše... Můžete ji ale připravit alespoň jako rychlý oběd!

  • Brynzová kaše

    Chutný pozdrav ze Slovenska. 

  • Pudinková kaše

    Pro milovníky sladkých jídel a jahodové chuti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.