Zemědělci na Lounsku si pochvalují počasí – sníh chrání pole před mrazem a je příslibem jarní vláhy

15. únor 2021

Ústecký kraj je po dlouhé době celý pod sněhem. Podle zemědělců to přinese vláhu polím, loukám, vinicím i chmelnicím. Doufají také, že sníh a mráz pomohou redukovat přemnožené hraboše, kteří loni likvidovali úrodu ve velkém, nebo houbové nemoci a plísně.

Zemědělské plodiny teď před silným mrazem chrání vysoká sněhová pokrývka, takže nehrozí, že by pomrzly.

Soukromý zemědělec Zdeněk Ludvík hospodaří na 100 hektarech pozemků a na několika pastvinách chová krávy. Teď přijel na louky u Sezemic, kolem kterých teče řeka Bílina, která napájí studnu, kam chodí krávy pít.

„Vždycky roztluču led kladivem a napustím jim čerstvou – vždy jednou za dva dny. To je teplý – zkoušel jsem to a má to až 7 °C, ta voda ze země,“ komentuje Ludvík.

Zvířata mají vysokou podestýlku ze slámy a přežvykují voňavé seno. „Oni vědí, kam si mají vlízt. Znají to tu, jsou tady doma. V životě mi žádný kus nezmrznul,“ dodává Ludvík.

Telata se i teď rodí přímo tady. Prvnímu je sotva týden, další přijde na svět každým dnem.

„Ten sníh je jako dobrá izolace. Pod ním je stále jen kolem nuly. Pro louky je to dobře a pro pole taky. Navíc, když to pak začne odtávat, je to zásobárna vody,“ vysvětluje Ludvík.

Problém, konkrétně na těchto loukách, může přijít jen při rychlém tání. „Řeka vám to pak nevezme – vyteče a máte tu na těch spodních loukách do pasu vodu,“ dodává Ludvík.

Letošní zimu si pochvalují také chmelaři a vinaři

Sníh pokryl taky chmelnice u Ročova na Lounsku. Podle ředitele chmelařství Josefa Friče to vypadá, že chvíli vydrží.

„Věřím, že to vydrží. Zespoda to navíc není moc zamrzlé, tak to bude podtávat a prosakovat do půdy. Loni nebyla vlastně ani vločka, trochu sněhu byl sníh v nějakém rozumném množství naposledy první neděli v únoru 2019,“ doplňuje Frič.

Mráz zastavil práce na vinicích, kde se stříhá do −5 °C, ale révu zatím neohrožuje. „Aby něco hrozilo, muselo by být pod −15 °C a víc,“ konstatuje Kateřina Kreisinger z vinařství Chrámce. Také ona doufá, že sníh přinese do vinic vláhu a mráz zničí zárodky houbové choroby padlí, která decimuje úrodu.

Spustit audio