Zelenina s holandskou omáčkou
U nás méně obvyklé, ale dobré… Suroviny a postup: Uvaříme asi tři čtvrtě kg zeleniny – květák, černý kořen, chřest nebo brokolice nebo kombinace některých druhů; vaříme v osolené vodě a vcelku. Mezitím uděláme světlou jíšku ze dvou neplných lžic másla a stejného množství hladké mouky, zalijeme asi půl litrem mléka a rozvaříme dohladka – stále mícháme, pak osolíme, mírně opepříme a přidáme i strouhaný muškátový oříšek, zakápneme citronem a nakonec vmícháme 2 žloutky a už nevaříme. Zeleninu dáme okapat, pak ji rozdělíme na porce a na talíři přelijeme teplou holandskou omáčkou. Příloha – vařené brambory.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.