Žebrácká polévka
Ten název neberte tak vážně, protože ta polévka není chudá ani surovinami, ani kaloriemi a ani chutěmi. Ale pomůže vám využít zbytky chleba.
Suroviny:
4-5 krajíců chleba – ale spíš zbývají patky nebo kůrky
asi ¾ litru vody
1 bujónová kostka
200 ml smetany (může být ta na vaření nebo šlehačka nebo i kysaná smetana)
zelená petrželka nebo pažitka
případně 1 vejce
Postup:
1. Starší nebo i tvrdý chléb nalámeme do vody, přihodíme kostku bujónovou a uvedeme do varu.
2. Za pár minut je chleba rozvařený a chceme-li mít polévku ještě vydatnější, rozkvedláme do ní vajíčko. Přidáme smetanu (pokud použijeme kysanou, dobře ji předem rozmícháme s troškou studené vody) a necháme přejít var.
3. Podle chuti dosolíme a na talíři zdobíme pažitkou nebo petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.