Žebrácká polévka

Ten název neberte tak vážně, protože ta polévka není chudá ani surovinami, ani kaloriemi a ani chutěmi. Ale pomůže vám využít zbytky chleba.

Suroviny:
4-5 krajíců chleba – ale spíš zbývají patky nebo kůrky
asi ¾ litru vody
1 bujónová kostka
200 ml smetany (může být ta na vaření nebo šlehačka nebo i kysaná smetana)
zelená petrželka nebo pažitka
případně 1 vejce

Postup:

1. Starší nebo i tvrdý chléb nalámeme do vody, přihodíme kostku bujónovou a uvedeme do varu.

2. Za pár minut je chleba rozvařený a chceme-li mít polévku ještě vydatnější, rozkvedláme do ní vajíčko. Přidáme smetanu (pokud použijeme kysanou, dobře ji předem rozmícháme s troškou studené vody) a necháme přejít var.

3. Podle chuti dosolíme a na talíři zdobíme pažitkou nebo petrželkou.