Žebrácká polévka
Ten název neberte tak vážně, protože ta polévka není chudá ani surovinami, ani kaloriemi a ani chutěmi. Ale pomůže vám využít zbytky chleba.
Suroviny:
4-5 krajíců chleba – ale spíš zbývají patky nebo kůrky
asi ¾ litru vody
1 bujónová kostka
200 ml smetany (může být ta na vaření nebo šlehačka nebo i kysaná smetana)
zelená petrželka nebo pažitka
případně 1 vejce
Postup:
1. Starší nebo i tvrdý chléb nalámeme do vody, přihodíme kostku bujónovou a uvedeme do varu.
2. Za pár minut je chleba rozvařený a chceme-li mít polévku ještě vydatnější, rozkvedláme do ní vajíčko. Přidáme smetanu (pokud použijeme kysanou, dobře ji předem rozmícháme s troškou studené vody) a necháme přejít var.
3. Podle chuti dosolíme a na talíři zdobíme pažitkou nebo petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.