Závod míru míří na sever Čech

16. květen 2006
Zprávy

58. ročník Závodu míru dnes zavítá na sever Čech. Jeho čtvrtá etapa vede z Karlových Varů a do cíle závodníci dorazí po více než sto sedmdesáti kilometrech v Teplicích. Start je po poledni a trasa závodu pak vede před Klášterec nad Ohří, Jirkov, Novou Ves v Horách, Litvínov, Osek a Dlouhou Louku. Cíl je před Krušnohorským divadlem v Teplicích, první závodníci by se v něm měli objevit po půl šesté večer.

O dnešní etapě mluví pořadatelé jako o královské, může rozhodnut o celkovém pořadí závodu nebo s ním zamíchat. Zvláštností čtvrté etapy je to, že má oproti ostatním horský charakter, cyklisty čekají hned tři vrchařské prémie.

Naplánované jsou dopravní uzavírky i změny na některých pravidelných autobusových linkách. Podle ředitele etapy Petra Hejduka by ale nemělo jít o dramatická omezení provozu. Na začátku etapy bude průjezd pelotonu trvat jen několik minut, na konci pořadatelé odhadují odstup mezi jeho čelem a závěrem zhruba na půl hodiny. O něco výraznější změny v městské hromadné dopravě platí už od rána v Teplicích. Kvůli závodu je až do večera uzavřená ulice U Císařských lázní. Trolejbusové linky 1, 3, 7 a 9 jsou mimo provoz a místo nich je zajištěná náhradní doprava. Pokud vydrží počasí, dá se předpokládat, že se před teplickým divadlem sejde dost diváků, před dvěma lety při sledovalo dojezd Závodu Míru v Teplicích kolem deseti tisíc lidí.

Ve středu závodníci vyrazí v poledne z Bíliny na Teplicku. Závodníci pak znovu musejí vyšlápnou na hřeben Krušných hor, konkrétně na hraniční přechod Moldava, přes který projedou na území Německa. K tomu dojde mezi druhou a třetí odpoledne, hraniční přechod bude po tuto dobu uzavřený pro veškerou dopravu.

autor: tsch
Spustit audio