Zastupitelé ústeckého Střekova schválili referendum o stavbě nákupního centra u soudů

6. srpen 2020 09:04

Obyvatelé ústeckého Střekova budou v říjnu spolu s krajskými volbami hlasovat i o výstavbě nákupního centra u krajského soudu. O referendu rozhodli 5. srpna zastupitelé obvodu.

Firma Saller chce postavit přízemní nákupní komplex s parkovišti. Části obyvatel i politiků se nelíbí vzhled stavby i to, že firma nepočítá i s byty. Situaci navíc komplikuje nejasný územní plán – právě způsob využití této části soud před lety zrušil.

Střekov: pozemek, na kterém by mělo vyrůst nákupní centrum

V referendu budou lidé hlasovat o tomto konkrétním projektu. „Když to vezmeme z architektonického hlediska, tak asi úplně do centra města nepatří, ale zajímá nás hlavně názor těch lidí,“ shrnul místostarosta Pavel Peterka z hnutí ANO.

Jako jediný se hlasování zdržel radní z PRO!Ústí Jakub Přibyl – v případě záporné reakce lidí je podle něj výklad mnohoznačný.

„Může to znamenat, že nechtějí tuhle konkrétní obchodní zónu, nechtějí žádnou obchodní zónu, nebo chtějí využití pozemku tak, jak to bylo v původním územním plánu – tedy i s občanskou vybaveností,“ vysvětlil přibyl.

Obchodní centrum ano, ale s bydlením

Zástupci PRO! Ústí i další odpůrci by nad obchody nejraději viděli několik obytných pater. O výstavbu bydlení ale není podle Pavla Trny z firmy Saller mezi investory zájem. Do budoucna ale tuto možnost nevyloučil.

Výsledky referenda bude muset střekovská radnice prosazovat, pokud se hlasování zúčastní aspoň 35 % voličů, z nichž polovina řekne ano, nebo ne.

Pro zastupitelstvo města, které do dvou let určí způsob o využití ploch v územním plánu, bude jakýkoli výsledek podle zastupitele Střekova a primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO pouze signálem vůle občanů.

Střekov: pozemek, na kterém by mělo vyrůst nákupní centrum

„Když budeme mluvit konkrétně o tomto projektu, jsem přesvědčen, že zastupitelstvo bude mít snahu tu funkci bydlení do toho územního plánu včlenit. Nikde není psáno, že zastupitelstvo bude hlasovat jenom pro to, že tady bude pouze nákupní prostor,“ shrnul Nedvědický.

Odmítnutí projektu v referendu, nebo pro firmu nevýhodné změny v územním plánu, by podle Pavla Trny znamenaly zmražení projektu. Firma by se podle něj snažila o úpravu připravovaného nového územního plánu, což by ale trvalo mnohem déle.

Spustit audio

Související