Vlak Lemkin, který připomíná oběti genocid, se vydal na letošní jízdu českými městy. Upravené historické vagony zastaví 27. května v Chomutově

26. květen 2024 13:33

Speciální vlak jménem Lemkin zastaví do konce června na několika českých nádražích. V historických vagonech představuje Centrum studií genocid Terezín multimediální výstavu i další vzdělávací akce. Letošní cestu zahájil Vlak Lemkin v Teplicích, od pondělí 27. května zastaví na tři dny v Chomutově.

Vlak Lemkin

Ve vagonu zvaném hytlák si návštěvníci můžou v téměř autentickém prostředí na chvilku vyzkoušet, co vězni při převozu do koncentračních táborů zažívali i několik dní.

„Sem se vešlo třeba sto, sto dvacet lidí, tady měli jenom vepředu belíky s vodou a kbelíček na výkaly, ale to bylo během pár hodin plné a ta voda už byla pryč a pak cestovali třeba tři dny,“ říká autor projektu Pavel Chalupa.

Rafael Lemkin byl polský právník židovského původu. Zasadil se o přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy.

„Jeho vlastně cílem bylo zabránit holokaustu, což se mu bohužel nepodařilo, on sám byl židovského původu, podařilo se mu utéct, nicméně většina jeho příbuzných zahynula právě ve vyhlazovacích táborech,“ vysvětluje ředitel Centra studií genocid Terezín Šimon Krbec.

Vlak Lemkin

Součástí Vlaku Lemkin je taky svědectví ze Rwandy, které zaznamenal fotograf Antonín Kratochvíl. Genocida ve středoafrické Rwandě v roce 1994 stála životy až osmi set tisíc lidí, zejména z etnické skupiny Tutsiu.

 

Spustit audio