Zařízení sociálních služeb v Ústeckém kraji mají otestovat tisíce lidí na covid-19. Stále ale čekají na antigenní testy

4. listopad 2020 15:40

V domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních musejí od 2. listopadu plošně testovat svoje klienty a zaměstnance na nákazu koronavirem. V Ústeckém kraji se to týká víc než 11 tisíc lidí. Do regionu ale zatím nedorazily tzv. antigenní testy, které mají zdravotníci při testování používat.

„Prozatím provozovatelé sociálních služeb neobdrželi testy. Doufáme, že od dnešního dne dojde k tomu návozu ze strany zdravotních pojišťoven,“ zmínila po jednání krizového štábu vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Po první vlně testování se mají odběry vzorků pravidelně opakovat.

„Do 7 dnů by mělo proběhnout to první testování, pak by to testování mělo probíhat v 5denních cyklech. Samozřejmě výjimku z toho testování mají ti, kteří byli za posledních 90 dnů pozitivní a tu nemoc prodělali,“ vysvětluje Lafková.

Vedle seniorů mají poskytovatelé sociálních služeb testovat i klienty v dalších zařízeních.

„Jsou to jak domovy pro seniory, tak domovy se zvláštním režimem, domovy pro osoby se zdravotním postižením, odlehčovací služby v pobytové formě, pečovatelská služba, asobní asistence, týdenní stacionáře a chráněné bydlení,“ vypočítává Petra Lafková.

Kraj by měl také dostat respirátory, které mají zdravotníci při plošném testování používat.

Ústecký kraj už má připravená speciální lůžka pro nakažené koronavirem

Vedle toho mají kraje po celém Česku vyčlenit speciální lůžka pro nakažené koronavirem v sociálních zařízeních. Nařídila to vláda.

Ústecký kraj by měl vyčlenit víc než 160 lůžek. To už poskytovatelé ve většině udělali.

„U stávajících poskytovatelů sociálních služeb jsou už vyčleněna covidová lůžka. V rámci kraje už je jich více, než je požadavek vlády. Existují ale zařízení, kde ta lůžka z nějakých důvodů nemohli vyčlenit, nebo je nemají. Jejich klienty, kteří budou pozitivně testováni, budeme umisťovat na oddělení následné péče v rámci nemocnic,“ zmínil mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Zdravotnická zařízení by pak podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka měla mít i dost lůžek pro hospitalizaci nakažených.

„Kraj stále má rezervu. Jsou připravené i další možnosti – otevření dalších oddělení. Pokud nedojde k výraznému zhoršení, čemuž zatím nic nenasvědčuje, tak je zdravotnictví v kraji schopné tu lůžkovou péči zvládnout,“ dodal hejtman po jednání krizového štábu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související