Zamrzání nafty

2. leden 2013

Benzínové motory bez problémů nastartují do mínus čtyřiceti stupňů. Naftové mívají problémy už v patnáctistupňových mrazech. Pokud klesne teplota pod dvacet stupňů, nemusí nastartovat už vůbec.

Proto byste měli do nádrže přidávat tzv. aditiva, případně natankovat speciální arktickou naftu. Tu poznáte podle označení přímo na tankovací pistoli, ceduli na stojanu, nebo vám poradí obsluha.

Měli byste vědět, co jste do nádrže natankovali, na kolik stupňů pod nulou máte naftu. Je nutné mít rezervu několika stupňů. Je-li teplota vzduchu například patnáct pod nulou, při jízdě se nárazem větru dochází až k dvojnásobnému ochlazení teploty vzduchu. Místo patnácti najednou třicet stupňů pod nulou. A pokud máte naftu do dvaceti pěti, je tu problém.

Nemusíte si hned představit led v nádrži. Tuhnutím se tvoří parafínové krystalky, které způsobují zanesení palivového filtru a tím se přeruší přívod paliva do motoru.

Bránit se proti tomu můžete hned několika způsoby. Norma čerpacím stanicím nařizuje od začátku prosince prodávat naftu se zimními příměsemi, která odolá mrazu mínus dvacet stupňů Celsia. Pokud se pohybujete v horských oblastech nebo hrozí teploty ještě nižší, pomohou speciální aditiva. Ty však musíte začít použít dříve, než nafta zamrzne.

Řidič, kterému už nafta v autě zamrzla, nemůže moc dělat. Nezbývá, než vůz odtáhnout do garáže, nechat rozmrznout a přidat aditivum. A pak teprve zkusit auto znovu rozjet.

Další příčinou zamrzání může být voda, která kondenzuje v palivovém systému. Nejčastěji se vodní páry do nádrže dostávají tankováním při otevření nádrže. Minimalizovat vlhkost v nádrži můžete jednoduše - stačí vždycky tankovat plnou nádrž a snížit tak prostor pro vlhkost na minimum.

Pokud vyrazíte na hory, kde teploty často klesají hluboko pod bod mrazu, doporučuje se tankovat lokální naftu. Tamní čerpadláři reagují na zimní podmínky a prodávají tzv. arktickou naftu, která odolá mrazům až minus třicet dva stupňů Celsia.

autoři: Milan Král , Roman Libal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.