Zámek v Litvínově ovládly loutky, hry a samohyby Divadla bratří Formanů. Výstava Imaginárium láká malé i velké

23. březen 2022 14:25

Podruhé za poslední tři roky je na zámku v Litvínově k vidění Imaginárium: výstava Divadla bratří Formanů. Letošní expozice je jiná, než ta roku z 2019. Nabízí více interaktivních prvků, her, loutek a samohybů. Vystavují na ní také výtvarníci z řad přátel bratří Formanů. Hrát si mohou návštěvníci malí i velcí.

Samohyby, hry, loutky, obrázky a fotografie nejsou rozhodně jen pro malé návštěvníky. Dospělé baví například hybohledy – obrázky v dřevěných bedýnkách, které ožijí při zatočení klikou. Na všechny vystavené stroje a loutky se smí sahat nebo je rozpohybovat.

„Kdo se rozhlíží a umí se dívat, tak objeví, kde se dá čím zatočit, co se dá rozsvítit, nebo kde něco objevit. Kdo zjistí, že si může udělat fotku a napadne ho, že někam může strčit hlavu a udělat si seflie, ten to udělá. Je strašně důležité si tu výstavu užít v té interaktivní podobě,“ vysvětluje autor výstavy, divadelník a výtvarník Matěj Forman.

Imaginárium vyzývá děti i dospělé k hraní si s fantazií

Imaginárium Divadla bratří Formanů trhalo rekordy v návštěvnosti na litvínovském zámku už v roce 2019. Letošní výstava je ale jiná.

Zámek v Litvínově ovládly loutky, hry a samohyby Divadla bratří Formanů. Výstava Imaginárium láká malé i velké

„Myslím si, že se tady letos povedla taková hezká dramaturgie toho, jak člověk prochází z intimních prostorů do takových otevřenějších a sluncem prosvícených – třeba dětské herny. Tam kdyby bylo dvacet dětí a šumělo to tam, tak je to ono,“ konstatuje Matěj Forman.

Opakem je místnost s maňáskovým divadlem. „Je to zážitek, protože do toho pokoje skoro celý den padá barevné světlo skrz takové jemné vitráže, k tomu svítí to divadýlko, které je nabídkou pro lidi, kteří si chtějí dát maňáska na ruku a zahrát si,“ doplňuje Forman.

Instalace výstavy trvala celý týden. „Na to, kolik je tady věcí, tak mi to připadalo, že je to krátká doba na to, to všechno nainstalovat – propojit to se zvukem, se světlem,“ komentuje kurátorka výstavy Dagmar Wohanková.

Lidé mohou výstavu Imaginárium na litvínovském zámku navštívit do konce října.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související