Zámek Pátek nabídne návštěvníkům řadu netradičních zážitků. Vzniká tam galerie, tábořiště i přívoz

20. červen 2023 09:38

Pátek na Lounsku se může pochlubit neobvyklým církevním prostorem. Zámkem, který v sobě ukrývá také kostel. Bez větší úhony přečkal i dobu komunismu, přestože v budově sídlila tehdejší správa obce. Teď je Pátek součástí městyse Peruc. Návštěvníkům ale nabízí i řadu dalších zajímavostí. 

„Tohle je původně taneční sál, nakonec tady vznikl kostel – myslím, že je v Čechách jediný,“ konstatuje kastelán zámku Pátek Petr Rasken Chaloupka při otevírání dveří v prvním patře původního letohrádku. Za nimi je k vidění kostel z roku 1750. „Ty obrazy, sochy, oltář – to všechno je svezené z nějakého zrušeného kostela v severních Čechách, si myslíme,“ vysvětluje kastelán.

V budově sídlil socialistický národní výbor, školka, policie, knihovna, JZD tu mělo kuchyni s jídelnou. Kostel ukrývaly závěsy na dveřích nebo police s knihami a některé dveře byly zazděné.

To ale není jediná zvláštnost, kterou zámek návštěvníkům nabídne. Neobvyklá bude také galerie, která právě vzniká – v rozlehlý výstavní prostor se mění velká barokní průjezdná stodola, kde se kdysi vykládalo seno.  „Z kravína budeme dělat galerii, takže možná 22. července bychom tu měli otevřít Galerii Kravín,“ potvrzuje Chaloupka.

Znovuzrození čeká i přívoz přes řeku Ohři. Prám na pontonech a s lavičkou už je připravený na břehu, nejdřív je ale podle Petra Chaloupky potřeba opravit schodiště, které vede k řece.

„Támhle to je přívoz – to s tou lavičkou. Teď to musíme dát na řeku a hlavně dostavět to schodiště. Ten přívoz bude samoobslužný,“ dodává kastelán Petr Rasken Chaloupka.

Původně se na druhý břeh plulo do zámecké zahrady, teď to bude zkratka pro turisty a návštěvníky zámku. Už tady funguje také stání pro karavany, připravuje se ale i tábořiště nebo třeba dětský koutek.

Spustit audio