Základní škola Za Chlumem v Bílině začala pořádat společné snídaně. Mají přispět k přátelské atmosféře

9. leden 2023 09:12

Do školy Za Chlumem v Bílině míří děti každé ráno o hodinu dřív, už na sedmou hodinu. Ještě před vyučováním se totiž ve školní jídelně nasnídají. Děti s přípravou jídla také pomáhají. Snídaňový klub má přispět k přátelské atmosféře. Škola se o to snaží po problémech, které v loňském školním roce způsobilo několik nezvladatelných žáků.

„Dnes jsem si dal housku s máslem a zeleninou. Snídaně zatím připravovat nepomáhám, ale chtěl bych. Doma vařím a máma říkala, že dobře – protože umím skoro všechno uvařit,“ svěřuje se třeťák Pavel.

Společně s dalšími spolužáky právě snídá ve školní jídelně. Děti si samy vybírají z připravené nabídky, do které přispěla také učitelka přípravné třídy Kateřina Salajková.

„Aby si žáci ráno pochutnali ráno a měli energii. V rámci té snídaně probíhají také takové třídnické hodiny a stmelování kolektivu. Děti se učí stolovat, samy si namažou housku, vyberou si, co chtějí a neplýtvají tím jídlem,“ vysvětluje smysl snídaňových setkání Salajková.

Peníze na snídaňový klub jsou z projektu národního pedagogického institutu pro školy, které pracují s dětmi se sociálním znevýhodněním.

Zástupkyně institutu se snídaně také zúčastnily – jako například Olga Havlátová. „My jsme nadšené, protože je zapojeno velké množství dětí a probíhají tady také další akce – tedy teď snídaňový klub není jen o tom jídle jako takovém, ale o těch dalších příjemných věcech – neformálním prostředí, setkávání dospělých s dětmi nebo vytváření příjemného, přátelského a bezpečného prostředí,“ shrnuje.

V loňském školním roce se zajištěním bezpečného a přátelského prostředí dočasně pomáhala dohledová služba, protože několik nezvladatelných žáků šikanovalo spolužáky i učitele. Platil ji zřizovatel školy – tedy město Bílina.

„Ta dohledová služba samozřejmě měla svůj význam a v té době, ve které jsme se pro ni rozhodli, byla důležitá. Po vyhodnocení všech pozitiv a negativ jsme se pak rozhodli, že ji ale zrušíme a nebudeme ji obnovovat,“ vysvětluje místostarostkou je Marcela Dvořáková z ODS.

Podle místostarostky se situace zklidnila i vzhledem k tomu, že nejvíc problémové žáky se podařilo umístit do výchovných zařízení.

Spustit audio

Související