Zajímavosti ze světa přírody

7. březen 2006

Líheň japonských úhořů, žraloci v ohrožení a hon na opičího muže - to jsou nejnovější zajímavosti ze světa přírody.

Je známo, že evropští a američtí sladkovodní úhoři se rozmnožují pouze v Sargasovém moři jižně od Bermud. Kde se třou úhoři japonští se nevědělo - v cestě do Atlantiku jim stojí hráz americké pevniny. Odborníci z Tokijské univerzity však nedávno informovali, že se jim místo, kde k rozmnožování dochází, podařilo objevit. Japonští úhoři se třou vždy za první měsíční čtvrti poblíž podmořských hor ve vodách souostroví Severní Mariany, jižně od Japonska.

Úhoř říční

Mořští biologové zatím přes veškerou snahu neobjevili ani jediný druh žraloka, který by žil ve větší než tříkilometrové hloubce - pravděpodobně proto, že tam žraloci nenacházejí dost potravy. Je to špatná zpráva jak pro odborníky, tak i pro samotné žraloky, kteří jsou v mělčích vodách daleko víc ohroženi těsným kontaktem s rybáři. Hlavní problém žraloků tkví v nedostatku mláďat. Přibývá jich jen pomalu a intenzivní lov je může snadno zdecimovat.

Pátrání po tajemném velkém lidoopovi, který údajně žije v džunglích Malajsie, je pouze věcí Malajců. Úřady svazového státu Johor, odkud poslední dobou přicházejí hlášení o výskytu neznámého tvora, oznámily, že každému cizinci, který se za lidoopem vydá, hrozí tříleté vězení nebo pokuta do výše 2500 dolarů. Povolení k pátrání v johorské džungli mohou získat jen občané Malajsie, a to za pouhý dolar. Také dvě vědecké expedice, které se do džungle chystají, budou čistě malajsijské. Další zajímavosti a videosekvence

Vědci přeměřují velkou stopu
autor: frv
Spustit audio