Zájem o služby pedagogicko-psychologických poraden v Ústeckém kraji stále roste. Navíc jim chybí psychologové

24. říjen 2023 09:14

V Ústeckém kraji slouží veřejnosti 11 pedagogicko-psychologických poraden. Ani jedna z poboček si na nezájem klientů stěžovat nemůže – všechny do jedné proto trápí nedostatek psychologů.

Podle ředitelky pedagogicko-psychologických poraden v Ústeckém kraji Ingrid Štroblové čelí opravdu velkému zájmu ze strany rodičů, ale i mladých lidí.

Za poslední dva až tři roky přitom navíc došlo i ke změně zakázek klientů – přibývá mladých lidí, kteří trpí například mentální anorexií, sebepoškozováním a vůbec horšícím se psychickým stavem. Právě tito klienti přichází do poraden nejčastěji – tedy kromě běžné agendy, která například zařizuje posudky pro odklady povinné školní docházky. Ročně tak podle Štroblové projde poradnami v Ústeckém kraji až 11 500 dětí.

Zvyšuje se také počet rodičů, kteří žádají o odklady pro své děti, a to i přesto, že se podle Štroblové pracovníci poraden snaží, aby se počty dětí s odloženou školní docházkou nezvyšovaly. Do toho ale podle ní velice zasahují uplynulé dva covidové roky a také to, že je v Ústeckém kraji větší výskyt sociálně vyloučených lokalit, kde děti připraveny do školy prostě nejsou.

Poradny v kraji nahrazují často i školní psychology nebo dětské psychiatry

Pedagogicko-psychologické poradny řeší i další záležitosti než například posudky k odkladům školní docházky. Je to dáno i tím, že v kraji chybí dětští psychologové.

„V Ústeckém kraji není dostatek jiných zařízení, které by mohly tomu dítěti pomoci – tím pádem se rodiče logicky obracení na nás, protože jsme třeba často v tom regionu jediní, kteří nějakými odborníky disponují. Jsou regiony, kde třeba vůbec není dětský psychiatr nebo tram nejsou ani školní nebo kliničtí psychologové. A pokud jsou, tak mají dlouhé čekací doby. U nás máme zákonnou lhůtu do třech měsíců, kterou se nám většinou daří splnit,“ vysvětluje Ingrid Štroblová.

Podle ní by každá z 11 pedagogicko psychologických poraden v kraji přivítala navíc ještě jednoho psychologa – těch je dlouhodobě nedostatek.

Spustit audio

Související