Zájem o hnědé uhlí v Ústeckém kraji pokračuje. Chtějí ho domácnosti i teplárny

14. říjen 2022 08:57

Ani po začátku topné sezóny se v Ústeckém kraji nezmírnil zájem domácností o hnědé uhlí. Zástupci těžařů a oslovených firem se shodují v tom, že za velkou poptávkou stojí válka na Ukrajině a rostoucí ceny plynu a elektřiny.

Stále je enormní zájem o tříděné uhlí a prakticky vše, co vytěžíme, obratem prodáme,“ informovala Eva Maříková z těžební společnost Se.ven energy, která provozuje lomy na Mostecku.

Například v uhelných skladech v Teplicích se podle Marka Kratochvíla pohybují čekací lhůty na dodávky uhlí v řádu měsíců. Zhruba dva až tři týdny si pak zákazník počká u firmy Zdemar. Uhlí je totiž od těžařů nedostatek.

„Veškeré zboží, které mají k dispozici, dodávají do tepláren a elektráren pro ČEZ, takže bohužel dodávky pro nás jsou de facto stopnuty,“ říká Martin Záhumenský.

Velký zájem o uhlí eviduje stále i Petr Salač z uhelných skladů v České Kamenici na Děčínsku: „Lidé jsou vyplašení z televize, takže se chtějí předzásobit. Normálně brali třeba 50 metráků, teď si jich berou 80 – zásobují se prostě na rok a půl dopředu.“

Těžba jede naplno, poptávka ale neklesá

Podle Lukáše Kopeckého ze Severočeských dolů jede těžba v lomech naplno. Poptávka je ale podle něj stále extrémně vysoká a nepolevuje. To se týká i zájmu ze strany tepláren.

„My se domníváme, že je to důsledek jednak cenové výhodnosti hnědého uhlí oproti ostatním komoditám, jednak je to ale také dáno tím, že teplárny teď ve větší míře spalují hnědé uhlí i na výrobu elektřiny,“ vysvětlil Kopecký.

Omezení prodeje teplárnám nebo elektrárnám a větší zásobení domácností ale podle provozovatele uhelných skladů Petra Salače není řešením: „Bez elektřiny nebude práce, bez práce nebudou koláče. Nejdřív se musí zásobit průmysl, až pak lidi. Když nebude elektřina, kde pak ti lidé vezmou peníze, až je propustí. Co se bude vyrábět a z čeho?“

Podle Lukáše Kopeckého ze Severočeských dolů se ale teplárny nebo elektrárny na úkor domácností neupřednostňují. Podle něj navíc berou méně kvalitní uhlí než drobní spotřebitelé, kterým dodávají uhelné sklady uhlí tříděné.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související