Záchranným složkám v Českém Švýcarsku pomáhají dobrovolníci. Přivážejí jídlo, pití i různé pochutiny

2. srpen 2022 09:27

Hasiči dostali 1. srpna večer pod kontrolu oheň v národním parku Česke Švýcarsko. Podařilo se jim také zmenšit rozsah požáru z 1000 na 600 hektarů. Předpokládají, že zásah bude trvat ještě několik dní. Celkem se zapojilo už asi 1000 hasičů. Spolu s nimi jsou na místě i policisté a zdravotníci. Všem záchranářům se snaží zpříjemnit jejich těžkou práci desítky dobrovolníků.

Už cestou rozdává Michaela Bucharová z auta policistům, kteří hlídají příjezd do obce, ledovou kávu. Pomáhá jí přitom její sedmiletá dcera Nela. Na zadním sedadle pak zatím spí dvouměsíční Daniela.

Michaely maminka, Marcela Laskošová slouží jako dobrovolná hasička na hasičské zbrojnici ve Hřensku. Právě sem vozí Michaela nejrůznější pomoc pro hasiče. „To, že sem jezdila, byla na začátku úplně největší pomoc,“ odpovídá na otázku, jak jim byla Michaely pomoc platná, paní Laskošová vyčerpaným hlasem.

Tentokrát je tu Michaela naposledy – dochází jí peníze a doma neradi vidí, že se s kojencem denně vydává na nákupy zásob a pak na jejich rozvážku do Hřenska.

„Začalo to nevinně – vlastně jednou klobásou,“ směje se mladá dobrovolnice a pokračuje: „Mamka vlastně ten první den korigovala dopravu a já jí volala, jestli pro ni nemohu něco udělat. A zezadu se ozvalo, že by si chlapi dali klobásu.“

Pak už šlo vše ráz na ráz. Pár lidí Michaele na nějaké ty pochutiny přispělo a jídlo dokonce nabídlo i několik řetězců rychlého občerstvení z Děčína. „Pak se strhnula hrozná lavina – už první den jsem vezla nákup asi za sedm nebo osm tisíc,“ vzpomíná Michaela Bucharová.

Tak to šlo několik dnů za sebou. Teď už je ale ve Hřensku tolik hasičů a techniky, že není bezpečné, aby sem jezdil někdo jiný než samotní záchranáři.

Michaela do Hřenska dovezla potraviny, nápoje, náplasti nebo pamlsky dohromady za zhruba 27 000 korun. Není ale jediná, kdo se snaží hasičům od začátku jejich těžkého zásahu přilepšit – takových dobrovolníků jsou desítky. Upečou třeba buchty nebo navaří pár domácích jídel. Podle hasičů je vlna solidarity obrovská.

Spustit audio

Související