Záchranáře napadají nejčastěji opilci, narkomani a televizní diváci

3. duben 2017
Haló, tady 112

Přijde vám běžné, že půjdete pomoct tomu, kdo to potřebuje, a on vás mlátí tak, až vás zraní? I takové zkušenosti mají zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

Agresivní ozbrojený muž útočil na lékařku, zdravotnici a řidiče sanitky tak brutálně, že musela zasahovat i policie. Ne vždycky jsou situace takhle vyhrocené, ale zdravotníci zažívají stres a bolest na vlastní kůži častěji, než by si přáli.

Fonendoskop jsou taková sluchátka na uši, z kterých vede „kabel“ zakončený kovovou „placičkou“. Tu zdravotníci přikládají na srdce nebo plíce zraněného, aby lépe slyšeli, jestli tyto orgány pracují dobře.

Nepříjemnou zkušenost zažil zdravotnický záchranář Prokop Voleník, který se pomocí fonendoskopu snažil vyšetřit pacientku. Ta podle jeho slov kolem sebe mlátila a snažila se záchranáře uhodit: „ Jako záchranáři musíme používat fonendoskop – to jsou takové ty „uši“, jak my říkáme. Agresivní pacientka mě chtěla praštit a trefila se zrovna na to ucho. Můžu vám říct, to byla taková bolest…“

A kdo jsou ti, kteří způsobují záchranářům úrazy nejčastěji? Opilci, narkomané... A televizní diváci!

Opilci a narkomané jsou, jak se říká, „pod vlivem“, ve svém vlastním světě. Nezvládají rozumně uvažovat a často si svým chováním způsobují zranění. Když jim přijedou záchranáři na pomoc, zraní i je. Svědčí o tom vykloubené palce, modřiny, i zlomené ruce záchranářů.

Druhou skupinou jsou lidé ze sociálně slabších vrstev. Neznají vůbec práci záchranářů, ale troufnou si posuzovat a radit, jak ji mají záchranáři dělat správně. Proč?

Vychovaní na nekonečných seriálech o lékařích přece ví, jak na to. Některým se nelíbí, že zdravotníci rychle naloží pacienta do sanitky a snaží se ho dovézt do nemocnice „bez řádného ošetření“.

Jiným stoupne adrenalin, když zdravotníci poskytují první pomoc na místě půl hodiny, protože „co zdržují, už mohl být v nemocnici“. To, že pokud záchranáři nezajistí dýchání, neobnoví činnost srdce a nezastaví velké krvácení, tak pacient převoz ani nepřežije, tito radílci nevědí.

Prostě posoudit, co je správné, musí jen školený odborník – a nadávky a rány mu jeho práci určitě neusnadní.

Spustit audio