Záchrana hrobky v Krásné Lípě pokračuje. Je ale v mnohem horším stavu, než se předpokládalo

27. srpen 2019 12:40

Stav hrobky rodiny Dittrichů v Krásné Lípě na Děčínsku je mnohem horší, než se předpokládalo. Ukázal to pohled z plošiny na střechu, která je porostlá bujnou vegetací. V zimě se dokonce část střechy propadla.

Práce na obnově unikátní památky tak budou mnohem složitější a časově i finančně náročnější.

„Stalo se to, že provlhla část tady té pravé valné klenby, takže hrozí, že vypadne i ta druhá půlka. A pak už by to šlo jak domino. Proto postupně stabilizujeme jednotlivá nároží, kde se to začalo drolit a odlupovat, a kde to začalo prorůstat kořeny,“ ukazuje na místo, kde je v klenbě z červených cihel díra, vedoucí stavebních prací Bedřich Loos.

Pohled na zdevastovanou střechu byl nový i pro Jakuba Děda předsedu spolku Omnium, který objekt od loňska vlastní a obnovu památky zajišťuje.

„Dostali jsme se do prostor, kde jsme předtím vůbec nebyli, a ukazuje se, že tím, jak neměla hrobka desetiletí střechu a zatékalo do ní, tak ten stav je horší, než se před tím 1,5 rokem předpokládalo. Rozsah prací, jejich délka a náklady budou tedy samozřejmě větší,“ konstatuje Děd.

Aby nepřišly dosud provedené práce vniveč, měla by mít hrobka do zimy opravenou střechu.

Podle Bedřicha Loose se to stihnout dá: „Časově to problém není – problém je zajistit materiál a zaplatit lidi.“

Obnovu unikátní hrobky financuje spolek Omnium. Na jeho účet 2844188399/0800 může formou daru přispět v podstatě kdokoliv.

Spustit audio

Související