Začaly studentské volby. V Ústeckém kraji se k nim připojilo 32 škol

2. říjen 2013

Studenti 32 středních škol v Ústeckém kraji si dnes a zítra vyzkouší, jak se volí do Poslanecké sněmovny. Ke studentským volbám, které pořádá organizace Člověk v tísni, se připojila také Střední škola technická v Mostě.

„Po celé škole jsme sháněli vše potřebné, například urnu nebo plentu. Urnu máme půjčenou od vedení školy. Myslím, že je to urna na volby odborů,“ popsal přípravy volební místnosti předseda komise Michal Přibyl.

Seznamy studentů - voličů připravila učitelka Jiřina Rychtářová. Důvodem účasti na projektu byl podle ní velký zájem o studentské prezidentské volby, které se konaly v prosinci. Rychtářová zároveň věří, že volby nanečisto zvýší zájem mladých lidí o politiku:

„Já doufám, že se zvýší počet prvovoličů a mladých voličů u řádných voleb, že získají informace o volebním systému v ČR, že zvýšíme i počet debat na společenská témata mezi nimi, mezi nimi a pedagogy a jejich rodiči.“

Že se mladí lidé o politiku zajímají, potvrdili i místní studenti. “Já si myslím, že by se o to lidé měli zajímat. Když se chtějí mít lépe, tak by se o to měli nějak brát, a ne jen to nechat běžet,“ řekl Vladislav Berky.

I studenti ale přiznávají své rozčarování ze současné politické situace: „Já se o to docela zajímám, ale řekl bych, že v tomto státě nemají volby ani cenu. Protože si myslím, že korupce tu vítězí i v tom,“ dodává Lukáš Váňa.

Nechuť k současné politice potvrzuje i Šárka Plevová: „Už je mi blbě z toho, jaká je dnešní vláda, takže už se o to moc nezajímám.“

Z 1210 možných voličů dnes přišlo jen 251, ostatní mohou přijít zítra. Učitelka Rychtářová i studenti z volební komise odhadují účast na možná necelou polovinu lidí. Výsledky studentských voleb zveřejní Člověk v tísni ve čtvrtek večer.

autoři: hau , raf
Spustit audio