Za údajné napadení Lotyše v litoměřické věznici žádá žalobce podmíněné tresty pro dva dozorce

12. prosinec 2019 09:43

V kauze údajného napadení občana Lotyšska v litoměřické vazební věznici padne rozsudek příští týden. Před litoměřickým okresním soudem ve středu zazněly závěrečné návrhy. V nich požaduje státní zástupce podmíněné tresty pro dva dozorce, kteří podle obžaloby cizince napadli. Oba obžalovaní muži před soudem opět vinu odmítli.

Podle státního zástupce Radka Bělora bylo být napadení cizince mstou za jeho předchozí potyčku s jiným dozorcem v místnosti pro návštěvy.

Incident se odehrál loni v únoru. Dva dozorci měli odvést cizince z ošetření na celu. Ve výtahu ale začal být podle nich agresivní.

Na muže proto podle shodné výpovědi použili hmaty a chvaty a jeden z obžalovaných také obušek.

Podle státního zástupce Radka Bělora mu tím způsobili zranění: „Kupodivu ani po druhém ošetření nebylo poškozený, který byl viditelně zraněný, vyfotografován, a až na důrazné naléhání tehdejší obhájkyně poškozeného byl jak vyfotografován, tak ošetřen v nemocnici v Litoměřicích, kde sloužící lékař zjistil podstatně víc zranění než lékařka ve věznici.“

Státní zástupce žádá pro obžalované podmíněné tresty. Viní je z ublížení na zdraví a ze zneužití pravomoci.

Obhájci naopak žádají zproštění obžaloby.

„Úmysl spáchat takovéto trestně právní jednání nebyl obžalobou prokázán. Z mého pohledu byl proveden pouze legitimní a zákonný zákrok vůči osobě, toho času vězněné a porušující uváděné zákonné předpisy ve výkonu vazebného trestu,“ zmínil obhájce jednoho z obžalovaných Josef Kopřiva.

Verdikt v případu vynese okresní soud příští týden ve čtvrtek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související