Údajným převaděčům nelegálních migrantů přes Česko hrozí u soudu v Lounech nepodmíněné tresty

1. listopad 2019 15:19

U okresního soudu v Lounech pokračoval 1. listopadu proces s obžalovanými z nelegálního převážení cizinců přes české území. Obžalobě čelí 5 osob – Egypťan, Ukrajinec a 3 Češi, kteří se údajně podíleli na organizování převozu migrantů.

Státní zástupkyně Alena Černá navrhla uznat vinu u všech obžalovaných – podle ní byl prokázán převoz 16 lidí bez dokladů a bez povolení do Německa, na kterém se podíleli všichni obžalovaní.

U 2 obžalovaných navrhla uložit podmíněné a u dalších 3 nepodmíněné tresty.

Přísnější tresty by podle ní měli dostat 2 řidiči, proti nimž byla vedena v té době a následujících letech i další trestní řízení. Stejně tak i muž z Ukrajiny, který k převážení půjčoval auta – ten má mít na svědomí i další trestnou činnost a současnému soudu se vyhýbá – ukrývá se, policie ho hledá.

Státní zástupkyně uvedla i jednu polehčující okolnost, a to, že obžalovaní při převozech zacházeli se všemi lidmi slušně, pasažéři nemuseli nijak fyzicky strádat, řidiči se snažili vždy vyhovět jejich potřebám – například zastavit a podobně.

Z Maďarska do Německa

Obžalovaní převáželi cizince z arabských zemí, nejvíce ze Sýrie, kteří se přes Turecko, Řecko a Srbsko různými způsoby dostali do Maďarska. Tam už měli jejich další převoz přebírat a organizovat členové této obžalované skupiny, kteří je pak vozili do Německa.

Od migrantů za převoz brali peníze – jeden z těchto pasažérů před soudem už dříve uvedl, že zaplatil za cestu 800 eur, další dával 2 000 eur za celou svou rodinu.

Na převozy od této skupiny se přišlo v létě 2015, kdy policie dvakrát zadržela auto s migranty – jednou u nás a jednou v Německu.

Obžaloba viní skupinu z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Za tento čin je možná trestní sazba 2 až 8 let odnětí svobody. Soudkyně Blanka Šíšová vyhlásí rozsudek v pátek 8. listopadu.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související