Za 14 dní od seznámení vylákal sňatkový podvodník z ženy milióny

11. duben 2017
Haló, tady 112

Každý touží po lásce, nikdo nechce být sám. A tak nemusel být sňatkový podvodník ani obzvlášť charismatický – stačilo působit seriózně.

Pětačtyřicetiletý muž se představoval jako nekuřák, povoláním učitel, který v minulosti sloužil u policie a teď má výsluhu. K jeho koníčkům prý patří sport a rodina. Jednoduše řečeno: zajímavá partie.

Muž uměl působit opravdu slušně, seriózně a přesvědčivě – přestože lhal snad ve všem. Manželství slíbil nejméně 24 ženám, které pak podvedl. Na policii se ale hlásí další jeho oběti. Ani bývalý policista to nebyl, sloužil kdysi u Vězeňské služby.

Komisař kriminální policie Děčín Martin Czepan vysvětluje, co podvedené ženy spojuje: „Jedná se o rozvedené ženy ve věku třicet až čtyřicet let, většina z nich má svěřeno do výchovy jedno nebo dvě děti a shání partnera pro život.“

Desítky podvedených ale spojuje ještě neopatrnost, a v některých případech i ukvapenost. Vždyť jedna z podvedených žen půjčila muži peníze v řádu miliónů už za 14 dní od seznámení!

Zásadní chybou je důvěra bez ověření informací

Nešťastnice udělaly několik opravdu hrubých chyb. Půjčily peníze muži, kterého si nijak neprověřily. Například když někdo vykládá, že peníze vrátí z prodeje bytu, je dobré se podívat na katastr nemovitostí, jestli ten člověk nějaký byt vůbec vlastní.

Za další: i když si necháte podepsat, že vám někdo dluží – a jedna z podvedených žen dokonce nechala úředně ověřit i podpisy – vůbec nic to neznamená, jestliže je dlužník v exekuci. Nemá z čeho splácet. A protože to ví, jedná se o jasný podvod.

Existuje možnost dojít si na Českou poštu a předložit jí několik údajů jako jméno, příjmení a datum narození. Na základě toho se dozvíte, jestli uvedená osoba nemá nějaké exekuce. Takže i když muž ženám písemně potvrdil zápůjční list, uznání dluhu i splátkový kalendář, podvedené ženy mají v rukou jen bezcenné papíry. Peníze od člověka v exekuci jen tak neuvidí.

Vyloženou šílenost provedly ženy, které, aby mohly muži půjčit, samy se zadlužily u bank. Teď řeší osobní bankroty a prodeje vlastních nemovitostí, aby smazaly svoje vlastní dluhy.

Martin Czepan radí ženám, které se seznamují s muži přes inzeráty: „ Rozdělil bych to na dvě části. Existuje příručka na to, jak nenaletět násilníkům, čili nechodit na první schůzku sama, nejdříve si nějakou chvíli dopisovat, a co se týká půjčování peněz, doporučuji zdrženlivost, nepůjčovat po prvním, druhém dnu seznámení, vědět, kdy a z čeho mi to bude dotyčný vracet, a zjistit si, jestli to, co tvrdí, že mi může vrátit, a dále zjistit třeba jeho solventnost z výpisu exekucí, který se dá sehnat na poště.“

Spustit audio