Z Vrabince zmizelo 7 nelegálních ferrat. Ochránci přírody je dali odstranit kvůli hnízdění sokolů

11. únor 2021 13:28

Obec Těchlovice na Děčínsku musela na vlastní náklady odstranit nelegální ferratové cesty na vrchu Vrabinec. Vyzvala ji k tomu Agentura ochrany přírody a krajiny, protože je lokalita přírodní rezervací. S autorem jištěných stezek pro horolezce navíc zahájila přestupkové řízení.

„Dostal jsem od chráněnky, agentury a NPÚ termíny a lhůty, a to pod pokutou,“ krčí rameny nezávislý starosta Těchlovic Jiří Hýl, když vypráví, jak došlo k tomu, že 7 zajištěných lezeckých cest na Vrabinci, které vytvořil známý tvůrce jištěných stezek Karel Bělina, muselo pryč.

Z přírodní rezervace Vrabinec zmizelo 7 ferrat. Ochránci přírody je nařídili odstranit kvůli hnízdění sokolů

„Máme tam nahoře na Vrabinci udělanou knihu návštěv, tam hodně stoupla návštěvnost. Nejdřív jsme byli i rádi, že se ta obec trochu oživí,“ dodává Hýl.

Karel Bělina postavil ferratu na Vrabinci, čedičovém vrchu se zbytky středověkého hradu na vrcholu, už před 11 lety. Vrabinec je ale přírodní rezervací – hnízdí tam ohrožení sokoli nebo výr velký.

„Já tam začal lézt v roce 1966,“ vzpomíná Karel Bělina a ukazuje na lezecké mapě, kde je odjakživa na Vrabinci jištěná stezka s řetězem ve skále. „Ty řetězy se dělaly kvůli těm starým turistům, protože někteří z nich tam na tu Prostřední věž bez nich vůbec nevylezli,“ dodává.

Horolezec vyměnil některé bezpečnostní prvky stávajícího řetězu a napadlo ho, že by tam mohl vytvořit několik jištěných tras. Na Vrabinci se totiž lezlo odjakživa.

„S tím i ochranáři tenkrát, když se dělal průvodce, souhlasili. Tak proč teď proti tomu jedou?“ kroutí hlavou Bělina a odmítá, že by lezci rušili hnízdění sokolů: „V tu dobu de tam vůbec neleze, to my dodržujeme.“

Podle ochránců přírody kvůli lezcům nevyhnízdili na Vrabinci sokoli

Ochrana přírody ale trvá na tom, že lezci hnízdící ptáky ruší. „Kvůli rušení nevyhnízdili sokoli stěhovaví,“ vysvětluje mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Agentura udělila panu Bělinovi pokutu 25 tisíc korun. Obec Těchlovice, jako majitel pozemku, musela nechat všech 7 ferratových tras sundat. Toho se ujalo 6 lezců ze skupiny hasiči Rescue. Ferraty odřezali před pár dny.

„Na Vrabinci nezůstalo vůbec nic. Jen pár kotev, které se ještě budou dodatečně odstraňovat,“ vypráví člen skupiny Martin Čapek.

Nelegální ferraty na Vrabinci nejsou jediné, kterou nechali ochranáři odstranit. Pryč musela i ta v přírodní rezervaci Kozí vrch nad Povrly a o odstranění další, na zřícenině hradu Blansko na Ústecku, jedná s Karlem Bělinou obec Ryjice.

Spustit audio

Související