NEJ Ústeckého kraje: největší komplex via ferrat v České republice

14. leden 2019

Po Pastýřské stěně v Děčíně vede nejdelší „via ferrata“ v České republice. Zároveň tam na skále najdete nejvíce zajištěných cest na jednom místě, po kterých se můžete dostat nahoru. A ještě jedna zvláštnost: jako jedna z mála ferrat v Evropě se nachází přímo v centru města.

První ferrata na Pastýřské stěně byla otevřena v dubnu 2014 – od té doby vzniklo na stěně celkem 14 různých cest pro naprosté začátečníky a pokročilé dobrodruhy.

Ferrata je zajištěná cesta ve skalním terénu, která je přístupná všem sportovcům i bez horolezeckých zkušeností. Ovšem nedoporučuje se ferraty zdolávat pokud trpíte závratí a strachem z výšek.

Jedna ze zajištěných cest na Pastýřské stěně v Děčíně

Cesty jsou jištěny ocelovými lany, vstupy a žebříky a musíme mít potřebné vybavení, mezi které patří lezecký sedací úvazek, přilba, kvalitní a pevná obuv a hlavně tzv. pádová brzda.

Myšlenka na vytvoření ferraty v Děčíně vznikla v hlavně horolezce Karla Běliny. Ten má za sebou přes pět tisíc prvovýstupů na skalách a řadí se tak mezi legendy nejenom v česku, ale i v celé Evropě.

Původně bylo naplánováno 5 cest, které se postupně rozšířili až na 14 možných způsobu jak Pastýřskou stěnu vylézt.

A na závěr doplním, že děčínská ferrata je volně a zdarma přístupná a zdarma, platí se pouze za zapůjčení nutného vybavení. Jisté omezení zde ovšem je. Pokud je stěna vlhká nebo prší, tak svůj výstup na ferratu z důvodu bezpečnosti musíte odložit.

Spustit audio

Související