Vzácné knihy, které zmizely ze zámecké knihovny v Děčíně, se objevily – byly v restaurátorské dílně

8. březen 2023 09:12

Záhada, která zaměstnávala vedení zámku Děčín i policii, je konečně vyřešená. Ze zámecké knihovny se údajně ztratilo 10 historických knih. Byly součástí vzácné Thunovské knižní sbírky, kterou zámku v roce 2018 půjčilo Národní muzeum. Při loňské kontrole ale vyšlo najevo, že knížky ve sbírce chybí. A tak si pracovníci muzea ty zbývající z Děčína předčasně odvezli. Pohřešované knížky se ale nakonec našly v restaurátorské dílně.

„Bývalý kurátor František Šuman sdělil Národnímu muzeu, že ví, kde je 10 ztracených knih.“ Těmito slovy zahájila mimořádnou tiskovou konferenci na zámku v Děčíně jeho ředitelka Miroslava Poskočilová.

Chybějících knížek si všimli zaměstnanci Národního muzea při loňské revizi. A právě jejich zmizení bylo důvodem, proč poté Národní muzeum zámku výpůjčku vzácné Thunovské sbírky ukončilo.

Jasno do celé věci vnesl právě bývalý kurátor sbírky na děčínském zámku František Šuman: „Mě to napadlo, že to jsou ty knížky. Pamatoval jsem si ale jiný počet a navíc je to strašně dlouho – už měly být dávno vrácené.“

Bývalý kurátor poslal knihy do restaurátorské dílny bez vědomí Národního muzea

Šuman v roce 2019 totiž několik knih poslal do restaurátorské dílny. Udělal to ale bez vědomí Národního muzea.

„Písemnou formu dohody o tom, že pracovník zámku může fond nebo jeho část někam přemístit – to bychom si zas hlídali za jakých podmínek a za jakým účelem. Žádnou takovou písemnou dohodu nemáme,“ upřesnil ředitel knihovny Národního muzea Martin Sekera.

Kurátor Šuman ale ze zámku odešel a celou věc pustil z hlavy. „No, já jsem samozřejmě předpokládal, že už jsou dávno vrácené,“ vysvětluje. Upozornil prý i svého nástupce Filipa Krále. „To, že tam jsou, jsem předal Filipovi a pustil to z hlavy,“ dodává.

To, že jsou chybějící knížky v restaurátorské dílně, potvrdil restaurátor Jan Slivka: „My je normálně restaurujeme – stále je to v procesu. Letos je teprve budeme odevzdávat.“

O dotčené knížky se v rodinné restaurátorské firmě stará jeho sestra. „To, že se na ně nepřišlo, se podle mě stalo tím, že si asi někdo v Děčíně nepředal tu informaci, že jsou u nás – v tom je asi celý zakopaný pes,“ dodává restaurátor Slivka.

Vedení děčínského zámku chce teď nedorozumění s Národním muzeem urovnat a znovu požádat o to, aby sbírku historických knih v hodnotě 20 milionů korun do Děčína opět zapůjčilo.

Spustit audio

Související