Vysocí saští úředníci jsou většinou ze západu

17. listopad 2013

Vysocí úředníci saské vlády pocházejí především ze západních zemí Německa. Zatímco v roce 1995 bylo z celkového počtu vysokých vládních úředníků 63 procent západních Němců, letos je to dokonce 80 procent.

Nebyl tak prý splněn slib, podle kterého měli být obyvatelé za Západu na vysokých postech jen do té doby, než si východní úředníci doplní potřebné vzdělání.

Podle mluvčí úřadu saské vlády se v nejbližší době počty západních úředníků výrazně sníží, budou totiž odcházet do důchodu.

Spitzenbeamte der Landesregierung in Sachsen kommen vorwiegend aus Westdeutschland. Darüber informiert freiepresse.de. Während im Jahre 1995 waren insgesamt 63 Prozent Spitzenbeamte die Westdeutschen, dieses Jahr sind das sogar 80 Prozent. Die Behauptung, die Beamten aus Westdeutschland bleiben in den Spitzenpositionen nur so lange, bis die ostdeutschen Beamten fachlich ausgebildet werden, wurde nicht verwirklicht. Laut der Sprecherin der sächsischen Landesregierung werden die Zahlen der westdeutschen Beamten deutlich senken, sie würden nämlich in den Ruhestand gehen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.