Vyrábí betlémy, které se dají pověsit na zeď. Pro přátele i na podporu kočičího útulku

18. prosinec 2023 11:02

Netradiční betlémy vyrábí Miroslava Barešová z Teplicka. Její výtvory mohou být třeba v rámu a viset na zdi nebo obsahovat samé postavičky koček. Některé ze svých betlémů teď vystavuje ve šluknovském zámku a v jiříkovském betlémáriu.

„Teď mám rozpracovaný betlém od výtvarnice Kvěchové, ten je zvláštní v tom, že v něm jsou zapracované postavičky z českých oper, takže je tam třeba Kecal nebo Kašpárek,“ přibližuje Miroslava Barešová.

Ke své tvorbě používá vystřihovací betlémy od různých výtvarníků. Ten popisovaný je dílem ilustrátorky dětských knížek Marie Fischerové-Kvěchové. „Už ho mám i vyřezaný, potřebuju teď udělat tu kompozici, mám už i připravený hezký rám – blížím se s ním do finále,“ doplňuje.

Na začátku je potištěný tvrdý karton, ostré nůžky a chuť do tvůrčí práce. „Tvrdý karton rozstříhám, ty figurky si nalepím na sololit a pak je vyřežu – mám elektrickou lupínkovou pilku. Nedovedu si představit, že bych to dělala ruční pilkou,“ popisuje Barešová.

Pak dobarví řezné plochy figurek, opatří je stojánkem a vymyslí celou kompozici. Hotové betlémy jsou originální v tom, že se pak dají pověsit na zeď. „To je to kouzlo mých betlémů, že i když nejsou ploché, protože se tam snažím také vytvořit nějakou hloubku, dají se pověsit v tom rámu na zeď. Jsou také jednodušší na převážení a všechno,“ vysvětluje Miroslava Barešová.

Betlémy Marie Barešové pomáhají potřebným

Vedle rámových jesliček tvoří Miroslava Barešová i autorské betlémy. Třeba pro přátele nebo pro kočičí útulek. „Ježíškem je tam malé koťátko – prostě jsou tam jen kočičí postavy. Ten betlém se pak draží – letos za 4000 korun. To mě hodně potěšilo, že spolek Šklíba dostane 4000 korun,“ dodává Miroslava Barešová.

Své zálibě se věnuje asi sedm let, za tu dobu vytvořila přes 30 zarámovaných betlémů. Časem plánuje své výtvory vydražit na charitativní účely. Jeden pak chce také darovat bystřanskému domovu důchodců, který roky vede.

Spustit audio

Související