Volby začínají. V Ústeckém kraji budou lidé hlasovat na více než tisíci místech. Třeba i v baru na koupališti

8. říjen 2021 08:53

8. října ve 14. hodin začnou v České republice volby do poslanecké sněmovny. V Ústeckém kraji se otevře víc než tisíc volebních místností. Často jsou na základních a středních školách nebo třeba obecních úřadech. Hlasovat se bude ale i na méně obvyklých místech. Třeba v baru na koupališti v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku.

Termální koupaliště v Benešově nad Ploučnicí se 8. a 9. října promění ve volební místnost – tedy přesně jeho bar Plovárna.

V místnosti s barem, námořnickou výzdobou a malými lampionky visícímu od stropu je proti proskleným dveřím podlouhlý stůl s několika židlemi. Po levé straně jsou nachystané dvě plenty se stolečky a židlí pro voliče.

Volby začínají. V Ústeckém kraji mohou lidé hlasovat třeba i v baru na koupališti

Urna sedí naproti stolu, pěkně volební komisi na očích. „Tady mají ještě přenosnou. Předseda komise musí urny ještě před volbami zkontrolovat, že jsou ty schránky prázdné. Pak přelepí ty vhody,“ ukazuje úřednice na velkou urnu, ve které je teď uložená malá, mobilní a pokračuje: „Teprve pak, až se volby prohlásí za zahájené, se vhod protrhne – to aby bylo jasné, že tam nic nebylo a začne se hlasovat.“

Volební místnosti se otevřou 8. října po celé České republice úderem 14. hodiny a zavřou se ve 22 hodin. V sobotu 9. října mohou lidé přijít vhodit hlas do volební urny od 8 do 14 hodin.

Spustit audio

Související