Odstranit navážku u zámku, nebo z ní udělat parčík? O tom má v Blšanech u Loun rozhodnout referendum

8. říjen 2021 07:56

V Blšanech u Loun spojili volby do poslanecké sněmovny s referendem. Obyvatelé v něm mají rozhodnout, zda u zámku bude odpočinkové místo. Vzniknout by mohlo na valu z hlíny, který majitel zámku navršil na obecním pozemku. Teď na své náklady nabízí přeměnu navážky na parčík.

Majitele zámku Martina Macolu se Českému rozhlasu kontaktovat nepodařilo. O svých plánech ale informuje na velkých tabulích u zámku. Píše na nich, že do dřívější škarpy zarostlé kopřivami ukládal zeminu při stavbě plotu, ale bylo jí víc, než předpokládal. Teď nabízí, že by se jím navršený val mohl stát součástí zámecké zahrady, kterou obec plánuje obnovit.

Informační tabule o plánech majitele zámku v Blšanech

Přeměnu valu na relaxační zónu hodlá i zaplatit. K tomu ale potřebuje souhlas obce.

Její vedení, v čele se starostkou z hnutí Pro obec Blšany u Loun Evou Schedivou, chce znát názor lidí. „Aby se obec nerozdělila na dva nefungující tábory, je jediným východiskem vyhlášení místního referenda,“ vysvětluje Schedivá.

O budoucnosti valu rozhodne referendum

Blšanští, kteří kvůli valu přišli na zasedání zastupitelů, se totiž nedohodli. „Většina lidí s odstraněním navážky nesouhlasila s odůvodněním, že návrh relaxační zóny je přínosem pro obec. Část veřejnosti s návrhem relaxační zóny nesouhlasila s odůvodněním, že se jedná o skládku,“ popisuje starostka.

Takový názor má třeba starousedlík Jaroslav Zmatlík. „Do toho valu dal, co se mu nehodilo, a nahoru dal hlínu – takže udělal vlastně černou skládku. Tady mu navrhli, aby to odvezl. Jenže to by stálo třeba půl milionu. Takže se rozhodne v referendu – spousta lidí ale o něm ani neví, a navíc je to tam tak špatně napsané, že člověk netuší, jestli má zaškrtnou ano, nebo ne,“ vysvětluje.

Otázka referenda zní: „Vybudovat relaxační zónu na částech pozemků v katastrálním území Blšany u Loun?“. Mezi příznivce parčíku na valu u zadní brány zámku patří Martin Šalamoun: „My bychom za to byli rádi. Každé takové místo, které se v přírodě udělá, je dobré.“

Aby bylo místní referendum platné, musí se ho účastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů. Rozhodnutí v referendu je pak závazné, pokud pro něj hlasuje nadpoloviční většina z účastníků, a alespoň 25 procent voličů.

Spustit audio

Související