Vodohospodáři dokončili opravu vodovodního mostu, který zásobuje Ústí nad Labem

7. duben 2022 13:50

Dělníci dokončili nedaleko Libochovan a Prackovic nad Labem na Litoměřicku opravu zhruba 230 metrů dlouhého vodovodního mostu. Vodohospodáři jím přivádějí vodu z Litoměřicka a zásobují tak na 110 000 obyvatel krajského města a okolí.

Během opravy unikátního přemostění pili lidé v Ústí nad Labem vodu z nádrže Fláje v Krušných horách.

„Vodovodní potrubí, které jsme realizovali, je umístěno 20 metrů nad hladinou Labe, takže ty práce byly prováděny horolezeckou technikou. Další komplikací bylo počasí –nejen teplotní roztažností, ale i odlehčením a zatížením konstrukce docházelo v obou směrech k výchylkám až o jeden metr,“ popisuje u vodovodního mostu přes Labe Ladislav Červený z firmy Lama Construction, která měla opravu na starosti.

Vodovodní most přes Labe je unikátem

Původně byly na mostě dvě modré vodovodní trubky. Teď přes něj vede pouze jedna. I tak jde podle Mária Böhmeho ze Severočeské vodárenské společnosti, která zásobuje pitnou vodou většinu Ústeckého a Libereckého kraje, o ojedinělou stavbu.

„Je to zřejmě nejdelší vodovodní potrubí, které je nad zemí. Voda se totiž, ze zřejmých důvodů, dává pod zem. Unikátní je i ta konstrukce – délkou, umístěním i tou konstrukcí je to skutečně unikátní vodohospodářská stavba. Zřejmě nejen u nás,“ popisuje Böhme.

Potrubí o průměru 60 centimetrů zásobuje pitnou vodu krajské město.

„Slouží primárně pro zásobení Ústí nad Labem a jeho okolí. Zásobuje zhruba 110 000 obyvatel,“ dodává Mario Böhme.

Další investice Severočeské vodárenské společnosti se zpomalují kvůli cenám materiálů

Oprava vodovodního mostu vyšla na víc než 30 milionů korun. Podle předsedy představenstva SVS Tomáše Indry je dobře, že se práce stihly před zdražováním. „Ta stavba stála včetně DPH nějakých 30 milionů korun, dnes by to bylo 45 milionů,“ shrnuje.

Otázkou teď podle něj je, jak se podaří udělat další plánované investice.

„Bohužel se teď v posledních 14 dnech setkáváme s tím, že námi oslovené stavební firmy nejsou schopny podat nabídky, protože dodavatelé oceli a jiných prvků nejsou schopni garantovat cenu déle než tři dny,“ dodal předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti Tomáš Indra.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související