Vláda na 10 dní zavřela některé obchody a restaurace. Potraviny, lékárny a další dostaly výjimku

14. březen 2020

Vláda rozhodla s účinností od sobotních 06.00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Premiér Andrej Babiš (ANO) to sdělil Radiožurnálu. Opatření má trvat do úterý 24. března. Na stejnou dobu kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v restauracích a jiných stravovacích zařízeních, výjimkou je například zaměstnanecké stravování. Platit bude také zákaz provozu heren a kasin.

„Sitauce je dynamická. Dospěli jsme k tomu, že musíme rozhodnout rychle, aby se lidé nepřesunuli do obchodních center,“ vysvětlil premiér v sobotu ráno na tiskové konferenci po jednání vlády. „Víkend využijeme na to, abychom vypilovali opatření a eventuálně mohli přijmout další,“ dodal.

Restaurace ale podle Babiše stále mohou rozvážet jídlo domů, případně ho dávat jídlo s sebou. V hotelích mají lidé využít room service. Výjimku navíc dostaly provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení. Premiér také upozornil, že potravin je v Česku dost. 

Na 10 dní bude podle usnesení zakázána činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s plochou přes 5000 metrů čtverečních. „Co se týče obchodů, jde o nejnáročnější opatření v historii České republiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

„Na místech, kde se otevírají obchodní centra, přijede policie a bude kontrolovat, jak je nařízení dodržováno,“ doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zavřené zůstanou i herny a kasina. V usnesení ale tento zákaz není omezen konečným termínem 24. března 6.00, jako je tomu u ostatních opatření.

Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio