Víkend v Ústeckém kraji nabídne koncerty, pohádky, výstavy i outdoorový fesatival

19. listopad 2021

Láká vás předadventní nabídka teplického zahradnictví, nebo spíš litvínovský outdoorový festival? Či snad výstava o Popelce v Moritzburgu, nebo Živé Teplice? Vybírejte!

Sobota 20. listopadu

Dvořákovo zahradnictví v Teplicích připravilo předadventní víkend, od sobotních 10 hodin tu budou kreativní dílny pro děti a od 14 hodin živá hudba. Zahradnictví bude pohádkově vyzdobené a najdete tu i stánky s vánočními dobrotami.

V Café Baru Citadela v Litvínově se od pátku 19. listopadu koná třídenní outdoorový festival. Každý den program začíná v 18 hodin, jehož součástí bude společně s přednáškami i promítání filmů a fotografií. V pátek se představí Martin a Jan Pospíšilovi jako instruktoři běžného a jeskynního potápění, v sobotu uvedou Enduro na horském kole Tomáš Trunschka, Josef Schiller a Ondřej Málek a v neděli vám povypráví Jiří Kříž a Jakub Gsela o nejdelším nezabezpečeném cyklistickém závodě na světě.

Moritzburg

Zámek Moritzburg v Německu láká od 20. listopadu návštěvníky na výstavu, kterou speciálně věnují Popelce Libušce Šafránkové. Nabízí více originálních exponátů, kostýmů a rekvizit a poprvé představuje originální jezdecké sedlo, na kterém ve filmu jezdila Popelka ke svému princi. Výstava potrvá do 27. února 2022.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě zve na zajímavou akci v době od 10 do 13 hodin na výrobu repliky pravěkého člunu, tzv. monoxylu. Úkolem bude vyrobit tento člun pouze technologií z doby bronzové. Dobrovolníci, kteří se budou na tomto experimentu podílet, se seznámí s technikou výroby pravěkých člunů i s novými archeologickými poznatky o říční a námořní plavbě v době bronzové v Evropě.

I Divadlo rozmanitostí v Mostě připravilo program pro děti, a to zbrusu novou Šnečí pohádku. Můžete si s dětmi zajít buď na dopolední představení od 10 hodin nebo na odpolední od 17 hodin. Pohádka je vhodná pro děti už od tří let.

Jízdárna teplického zámku nabízí od 14 do 19 hodin odpoledne plné umění, výrobků od lokálních tvůrců a dobré jídlo i pití. Na programu Živých Teplic bude plno workshopů, hudební vystoupení Josefa Svobody i koncert známého písničkáře Jakuba Cermaque. Zároveň v jízdárně probíhá i velmi vydařená výstava Horizont barvy, kde uvidíte rozsáhlou instalaci ze závěsných a interaktivních obrazů dvojice autorek Markéty Váradiové a Ivy Kolorenčové.

Na adventní věnec patří přírodní materiály

A na adventní tvoření – přesně řečeno na tvorbu adventních věnců a pletení z papíru zve Obecní klub v Horním Podluží v době od 13 do 17 hodin.

V rámci cyklu Muzejních sobot s přírodovědci pořádají lounští muzejníci výpravu za českými granáty do okolí Měrunic a Podsedic. Vzhledem k delším přesunům v rámci exkurze je nutné přijet vlastním autem. Sraz je v 9 hodin u kostela v Měrunicích (50.47796N, 13.81671E). Během exkurze bude i program pro děti a s sebou si vezměte vhodnou turistickou obuv, oblečení, svačinu a pití. Přibližný konec akce se očekává ve 13 hodin. V případě velmi nepříznivého počasí ověřujte konání akce na tel. 777 580 963.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Neděle 21. listopadu

Pohádkovou klasiku ve vlastním pojetí nabízí Loutkové divadlo v Lounech – pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký začíná ve 14:30 hodin.

Dlouhý, Široký a Bystrozraký

Městské divadlo v Chomutově zve už na 16. hodinu na Chomutovské taneční gala, což je zábavné odpoledne plné tance s Janem Onderem, kterého dobře znáte z minulých ročníků televizní soutěže Stardance i televizních pořadů pro děti.

Dny židovské kultury pokračují, tentokrát v Teplicích. Architektura a osud teplických Židů - Industriální architektura. Účastníky čekají dvě komentované jízdy minibusem městem Teplice, výklad poskytnou Pavlína Boušková a Jan Hanzlík. Začátek je u Morového sloupu na Zámeckém náměstí ve 12:30 hodin a pak ve 14 hodin.

Hraničář

FIK – aneb Festival ilustrace a komiksu a taky videoher v neděli vrcholí v Ústí nad Labem. Festival stírá rozdíl mezi oficiální akcí a přátelským setkáním, mezi tvůrci a návštěvníky neexistují bariéry. Letošní (už šestý) ročník přináší téma Oheň – ten je symbolem očištění, vášně pro tvorbu i symbolem destrukce, která předchází novému tvoření.

Na závěr ještě trochu hudby – v Rumburku mají na programu taneční odpoledne z cyklu Domu kultury Střelnice „Kavárna pohoda“. Od 14 do 18 hodin tu bude vyhrávat kapela Táboranka.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Kultura víkendem nekončí

V pondělí 22. listopadu koncertuje David Deyl v Divadle K. H. Máchy v Litoměřicích od 19 hodin. Jedná se o komorní 90 minutový průřez Davidovou hudební kariérou za doprovodu jeho skvělého dvorního klavíristy Václava Krahulíka.

23. listopadu od 19 hodin vás v Městském divadle ve Varnsdorfu čekají Scény z manželského života, je to adaptace slavného filmu Ingmara Bergmana a předvádí mnoho podob milostného vztahu od okouzlení až po brutální rvačku. Univerzitní vědec Johan a právnička Marianne v podání Michala Dlouhého a Michaely Badinkové představují dokonalý manželský pár. Pod tímto povrchem však číhají problémy, které jednoho dne prolomí křehkou skořápku dlouholetého vztahu.

Zpěvák David Deyl

24. listopadu se konáe Pochod živých, je to symbolický pochod se svíčkami od nádraží v Bohušovicích nad Ohří do Terezína, po stopách prvního transportu, tzv. Aufbaukommanda, který přijel do Terezína 24. listopadu 1941. Akce je součástí cyklu, kterým si památník Terezín připomíná 80. výročí zahájení deportací židů z českých zemí a vzniku ghetta Terezín. Sraz u bohušovického nádraží je v 16 hodin.

25. listopadu v 19 hodin v Městském divadle Děčín bude k vidění soubor Švandova divadla v plné parádě – a to v komedii Smrt mu sluší. Bob je diváky milovaný a kritiky nenáviděný seriálový herec. A co se bude dít, když má na dosah ruky cenu Thálie a chybí jen hlas obávaného kritika? Robert Jašków, Michal Dlouhý, Kamil Halbich a další vám to předvedou.

26. listopadu už to bude vonět vánocemi – V galerii Špejchar v Chomutově bude od 18 hodin vánoční koncert pěveckého sboru Vox Cantabilis. Komorní pěvecký sbor z Jirkova je zaměřený na interpretaci děl především renesančních autorů, ale uslyšíte také skladby z období baroka, romantismu, dokonce i písně soudobých autorů, lidové písně a spirituály.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

autoři: Stanislava Brádlová , Veronika Mocová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.