Víkend v Ústeckém kraji láká na jarní jarmarky a velikonoční inspirace

7. duben 2022

Víkend je plný velikonočních inspirací – najdete je jak na litoměřickém výstavišti, tak v Libotenicích, Šluknově, Mostě, Litvínově, Krupce nebo v Zubrnicích. Začíná ale také například hlavní návštěvnická sezóna zoo v Děčíně!

Sobota 9. dubna

Na litoměřickém výstavišti probíhá Tržnice Zahrady Čech – aneb ráj pro zahrádkáře, kutily, chalupáře a přidružené obory. Otevřeno je od 9 do 17 hodin. Návštěvu této akce si můžete dopřát i v našem vysílání – v sobotu od 14 hodin v přímém přenosu.

Tržnice Zahrady Čech 2019

Nedaleko od Litoměřic jsou Libotenice a ve zdejším kulturním domě je celý víkend od 10 do 16 hodin nejen výstava tisíce kraslic, ale také praktických ukázek, jak kraslice zdobit. Uvidíte i paličkování, zpracování vlny a zdobení perníčků.

Velikonoce na zámku můžete zažít v sobotu také ve Šluknově – od 14 hodin jsou tu připravené pohádky, soutěže a taky dílničky pro tvoření velikonočních dekorací.

Velikonoční jarmark v Zubrnicích přilákal stovky návštěvníků

Velký program chystají ve skanzenu v Zubrnicích – od 9 do 16 hodin vám tu předvedou lidové zvyky, jako je vynášení Morany nebo zdobení kraslic, budou se péct mazance i velikonoční nádivka a dokonce si tu můžete zkusit uplést vlastní pomlázku. Stejný program bude k vidění i v neděli.

V Úštěku oslaví jaro otevřením nové galerie v tzv. Modrém domě na náměstí, a to přesně v 17 hodin. První výstavou bude nové prostory křtít herec Viktor Preiss, mezi hosty budou dále Iva Hüttnerová, František Ringo Čech, Petra Černocká a další osobnosti.

Na návsi v Nečichách na Lounsku je v sobotu už v 9 hodin sraz na vycházku jarní přírodou v barvách Ukrajiny – ornitologové se pokusí odchytit a okroužkovat slavíka modráčka a pak na loukách pod Oblíkem a na Tobiášově vrchu budete moci obdivovat záplavu žlutě kvetoucích hlaváčků jarních. K přesunům je nutné vlastní auto.

Slavík modráček

Velmi živo bude v Peruci – 9. dubna v 10 hodin se v zámeckém parku otevře Muzeum české vesnice, následovat budou vycházky s čarodějkou, vernisáž výstavy o historii odívání, připomínka velikonočních tradic a další program.

V sobotu také zahajuje novou sezónu zoologická zahrada v Děčíně – program začíná ve 14 hodin – představí vám tu novinky, bude se otvírat naučná stezka, můžete si zasoutěžit, podívat se na pohádku nebo si vyrobit jarní dekoraci. K pohodě bude hrát kapela U-style. Ostatně do děčínské zoo se můžete vydat i v našem vysílání – po zprávách v 11 hodin s pořadem Svět zvířat.

Neděle 10. dubna

V neděli končí jarní Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích. Nabízí oblíbený tradiční sortiment jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, nebo nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a tak dále. K pohodě bude v neděli hrát skupina Relax a světové i muzikálové hity zazpívají Monika Sommerová a Štěpán Piller.

Kuchařky Kristýny Mašátová (vlevo) a Miroslava Gašparicová připravují velikonoční dobroty

Centrum Litvínova ožije 10. dubna v 10 hodin jednak Velikonocemi, jednak také festivalem dobrého jídla a pití s ukázkami  tradiční i netradiční gastronomie. V provozu budou i velikonoční dílničky, v parku se můžete projet na koních, na děti čekají soutěže, uvidíte i drezúru obří slepice a kohouta, chybět nebude ani živá hudba.

Ve skanzenu v Zubrnicích vám od 9 do 16 hodin předvedou třeba zdobení kraslic voskovou batikou nebo drátkováním a vyškrabáváním, zavoní tu čerstvě pečené mazance i velikonoční nádivka a pod dohledem zkušeného pomlázkáře si můžete i uplést vlastní pomlázku.

Velikonoční beránek

Velikonoční jarmark mají až do 18. dubna v Mostě. Stánkový prodej je tu denně od 10:00 do 18:00 hodin. Na každý den je připraven zábavný program, například v neděli vám bude vyhrávat flašinetář a v jednom z dřevěných altánů budou probíhat dílničky pro děti. I letos si také můžete prohlédnout výstavku jarních bříz v Radničním parku, které ozdobily děti z místních mateřinek.

Další jarmark ve znamení Velikonoc se koná v neděli od 12 hodin i v Krupce na Teplicku. Čekají tu atrakce pro děti, stánkový prodej občerstvení, velikonočního zboží a dobrot. Každý si bude moci vyrobit pomlázku nebo ozdobit kraslici. Bude také hudba, vynášení Morany a její následné spálení. Ve 14:30 pak začne festival Jaro v poezii – vystoupení dětí ze zdejších mateřských i základních škol.

Velikonoce jsou plné tradic. Na některé jsme už ale zapomněli

Spoustu inspirace můžete načerpat také v kulturním domě v Libotenicích. Od 10 do 16 hodin je tu pro vás připravená nejen výstava tisícovky kraslic, ale také praktické ukázky, jak kraslice zdobit, uvidíte i paličkování, zpracování vlny a zdobení perníčků. Výstavu pořádá Asociace malířů a malířek kraslic České republiky, která v Libotenicích sídlí. Akce se koná každé dva roky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.