Víkend v Ústeckém kraji je plný adventních trhů, tvořivých dílniček i předvánočních koncertů

8. prosinec 2022

Chcete raději nasávat vánoční atmosféru na trzích v Zubrnicích či v Děčíně, nebo si vychutnat koncert houslisty Jaroslava Svěceného v Klášterci nad Ohří? Že vás víc láká zpívání a svařáček v Brné a adventní prohlídky zámků Červený Hrádek a Duchcov? Žádný problém, možností je opět přehršel…

Sobota 10. prosince

Vánoce ve skanzenu aneb Jak to dříve chodívalo – to můžete zažít po celý víkend od 9 do 16 hodin v Zubrnicích. Připomenou vám tu adventní a vánoční zvyky a děti se zabaví soutěžemi na vánoční cestě i v dílničkách.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem v ulici Winstona Churchilla

Ostatně tvořit se bude v sobotu i na mnohých jiných místech – například Severočeskou vědeckou knihovnu v Ústí nad Labem v Churchillově ulici od 10 do 17 hodin naplní řada dílniček – vyrobit si tam můžete andělíčky, hvězdy nebo přání z pečicího papíru, také svícny, drhané nebo plstěné ozdoby, brože, magnetky a další drobné dárky. Součástí programu je i vystoupení Základní umělecké školy z Neštěmic a vánoční občerstvení.

Adventního svařáku se 10. prosince v 15 hodin dočkáte také u kapličky v Brné na Ústecku, k tomu vám zazpívá dětský sbor ze zdejší školy a zahraje duo Milan a Vráťa. A pozor, taky se bude soutěžit o nejlepší vánočku!

Vánoční perníčky

Muzeum v Lounech připravilo výstavu Medové Vánoce – v sobotu nabízejí ukázky prastarého perníkářského řemesla. Přijďte si s dětmi, nebo i sami vyrobit staročeský perník mačkaný do forem, máčenou svíčku z pravého včelího vosku nebo svíčku z včelí plástve. Cena za všechny tři výrobky je 80 korun – navíc přitom můžete navštívit i samotnou výstavu Medové Vánoce – to vše v době od 10 do 17 hodin.

V sále Městského úřadu v Třebenicích se bude 10. prosince od 14 hodin soutěžit o nejlepší a nejhezčí štrůdl. Výherci se mohou těšit na balíček potřeb na pečení a to se před vánoci hodí.

Klasické porcelánové nádobí

V Domě porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku vám v sobotu do 10 do 16 hodin ukážou, jak se foukají skleněné perličky, které pak slouží k sestavení originálních vánočních ozdob. Děti si dokonce mohou ten postup pod dohledem odborníka i vyzkoušet. Je to řemeslo staré už víc než 100 let a díky šikulům z Poniklé v Krkonoších se dočkalo i zápisu na seznam kulturního dědictví UNESCA.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem pak zve na adventní koncert – 10. prosince od 17 hodin tam za doprovodu divadelního orchestru zazpívají Jaroslav Kovacs, Zuzana Sochrová a Petr Lüftner.

Jaroslav Svěcený

Houslista Jaroslav Svěcený zase odehraje adventní koncert od 18 hodin na zámku v Klášterci nad Ohří a kapela Modrá kost bude od 15 hodin muzicírovat v kostele sv. Jiljí v Libyni. Židle budou polstrované a nápoje teplé – vzkazují pořadatelé, manželé Kantovi.

Neděle 11. prosince

Třetí neděle adventní je plně ve znamení adventních koncertů, trhů, zapalování třetí svíce na věnci… Můžete si ji užít také třeba od 13 hodin na speciálních prohlídkách zámku Červený Hrádek – tam už mají uklizeno, napečeno, zpívají se koledy a před Luckami, které káraly zlobivé děti a nepořádné hospodyně, tam budete v bezpečí.

Jak vypadaly vánoční svátky za dob Valdštejnů, to vám předvedou na zámku v Duchcově v době od 10 do 15 hodin. Vyprávět se bude i o vánočních zvycích v podzámčí.

Červený hrádek u Jirkova

Ovšem v Duchcově toho bude dnes víc – v neděli od 16 hodin začne v kostele Církve československé husitské vánoční program pěveckého sboru Stonožky z mateřinky Osecká a v 17 hodin se nad zšeřelým Duchcovem ponese adventní troubení – slavnostní fanfáry a koledy v podání studentů teplické konzervatoře.

V Brné na Ústecku si v 16 hodin opět rozsvítí obří adventní věnec – sraz je u kapličky.

Nedělní adventní trhy na zámeckém nádvoří v Děčíně vám od 10 do 18 hodin nabídnou třeba i tip na nějaký vánoční dárek nebo dekoraci. Můžete tu ochutnat lecjakou dobrotu, na programu je také hudba a zpěv v podání děčínských sborů a kapel, pohádka pro děti a speciální hravé prohlídky.

Klášterec nad Ohří představuje nové kulturní centrum

Podobně to bude vypadat 11. prosince od 10 hodin také v Kulturním centru v Klášterci nad Ohří na vánočním jarmarku, tady budou navíc i dílny – pro děti i pro dospělé, takže nějaký dárek nebo dekoraci můžete i vlastnoručně vyrobit.

Regionální muzeum v Teplicích nabízí návštěvníkům po celý víkend od 14 do 17 hodin vánoční dílnu – můžete si vyrobit ozdobu, upéct cukroví a pobavit se u tradičních vánočních zvyků. Zároveň si můžete prohlédnout novou výstavu Příběh jednoho pekařství, ochutnat výrobky regionálních mistrů cukrářů nebo zabrousit na další právě probíhající muzejní výstavy.

Předvánoční obchody se mají v Krakově čile k světu

Hvězdné Vánoce s andělem zažijete od 11 hodin v parku a na náměstí v Chomutově. V 15 hodin začne vánoční show na vánočních trzích v Litoměřicích, zazpívá sbor Hrušovanská notička a taky Rosťa Pechoušek. Celým dnem vás provede Zdeněk Lukesle.

Tentokrát končíme v Ústí nad Labem – ve Vrchlického sadech na Klíši začíná v neděli ve 13 hodin adventní dobrotrh, pohodové sousedské setkání s koledami a v 15 hodin zve Severočeské divadlo na baletní představení Louskáček, které vypravuje o tom velkém vánočním kouzlu.

Spustit audio