Většina ředitelů škol v Ústeckém kraji nedala na doporučení ministra zdravotnictví – školy mají otevřeno

25. září 2020 09:47

Několik ředitelů škol v Ústeckém kraji dalo 25. září školákům volno. 23. září to doporučil nový mistr zdravotnictví Roman Prymula za hnutí ANO jako jedno z opatření proti šíření epidemie koronaviru. Více škol ale zůstalo dnes otevřených.

Doma zůstaly například děti ze základní školy kapitána Jaroše v Lounech. Její ředitel Vlastimil Lisse využil možnosti dát volno jak dětem, tak personálu, aby všichni během čtyř dnů načerpali síly po náročných dvou týdnech.

Na začátku září totiž měli ve škole potvrzenou nákazu koronavirem. Na doporučení hygieniků proto už od 9. září ve škole všichni, včetně 1. stupně, povinně nosí roušky i při vyučování.

Personál školy se navíc střídá u stojanů s desinfekcí a kontroluje, jestli si děti pečlivě myjí ruce.

Většina ředitelů škol se rozhodla zatím nechat otevřeno. Zavřeno bylo podle nich už příliš dlouho

Zřizovatelé základních škol, tedy města a obce, nechali rozhodnutí o volnu na ředitelích. A většina nechala školy otevřené.

Proč se tak rozhodl, to vysvětlil ředitel ZŠ Vojanova Karel Rajchl: „Děti načerpaly dost sil v rámci šestiměsíční absence ve škole od března do srpna. Ta pauza, kdy bylo vzdělání de facto dobrovolné, se velmi tristně podepsala nejen na znalostech, ale i na jejich nývycích.“

Podle informací z krajského úřadu, který je zřizovatelem speciálních základních škol, středních škol a gymnázií, nahlásilo k 24. září volno 10 ředitelů. Zavřená tak zůstává třeba speciální základní škola v Teplicích u Červeného kostela.

Možnost dát volno využila i ředitelka Střední školy lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně Jana Férová.

„Nám to přišlo úplně vhod, protože jsme zjistili včera pozitivitu paní učitelky, která se nechala testovat. Den předtím byl pozitivní také jeden žák, takže tady nám to teď hrozí, a to volno je pro nás teď výhodou. Tím, že dodržujeme všechny ty předpisy, tak nás ani hygiena do karantény neposlala, takže je to skutečně jen z preventivních důvodů,“ vysvětlila Férová.

Na 10 dní teď bude zavřená Základní škola Stříbrnická v Ústí nad Labem. Kvůli potvrzené nákaze koronavirem tam karanténu nařídili hygienici.

Spustit audio

Související