Zájem rodičů o docházku dětí do uměleckých škol nesnížila ani opatření proti koronaviru

3. září 2020 10:22

O hudební, výtvarné nebo taneční vzdělání dětí mají rodiče stále zájem. Nezměnila to ani různá opatření kvůli pandemii koronaviru. Alespoň takovou zkušenost mají na základní umělecké škole v Lounech, kde se opět rozjíždí výuka, i v tanečním klubu HD Zlouni, kde nabírají nové členy a zahajují tréninky.

Taneční škola vyučuje různé pouliční styly. V Kulturním domě Zastávka užívá rozlehlý sál v suterénu. Na dlažbě tancují v teniskách s pružnou podrážkou, část pak pokrývá černobílé šachovnicové lino.

„Je to symbolické, protože se na něm dřív tancovalo, tak, za oceánem,“ komentuje vedoucí lounské taneční komunity HD Zlouni Lukáš Fric.

Retro lino pro taneční trénink v suterénu KD Zastávka

Teď slouží hlavně při tréninku, při kterém se tady v týdnu vystřídá stovka tanečníků – od 5 let až po dospělé. „V září se to nafoukne, pak to trochu splaskne a ustálí se to, když děcka zjistí, o čem to je,“ dodává Fric.

I tento sál zjara utichl, ale už od června se tanečníci vrátili. Kursovné za zhruba tříměsíční jarní pauzu nemuseli tanečníci platit, přesto někteří peníze nechali jako podporu klubu.

V základní umělecké škole školné za jarní měsíce nevracejí. Podle ředitele Petra Novotného, nemohou půlroční částku rozpočítávat na měsíce: „Je to na pololetí, nebo na celý rok. Ty peníze jdou na provoz školy.“

Hudební obory přišly se vzdálenou výukou. „Každý učitel fungoval na tom, co uměl – na Messengeru nebo WhatsAppu. Málo jsme využívali ten G Suite, který máme jako škola přitom zadarmo,“ dodává Novotný.

I tady se dbá na přísnou hygienu. „Klavíry řeší paní učitelky, které je otírají těmi hadříky s alkoholem. Strunné nástroje si také můžeme takhle čistit. Dechové nástroje si děti musí nosit vlastní,“ vysvětluje Novotný.

Kapacita 750 dětí lounské ZUŠ je naplněná. Největší zájem je jako tradičně o klavír a kytaru.

Spustit audio

Související