Většina památek v Ústeckém kraji hlásí rekordní návštěvnost

2. srpen 2019

Památky v Ústeckém kraji znovu lákají tisíce návštěvníků. Například v Ploskovicích se podle kastelánky Jany Zimandlové zatím nenaplňují obavy z malé návštěvnosti kvůli horku. Jen za první měsíc prázdnin tam na zámek přišlo 7 500 lidí. Od začátku sezóny je to pak už skoro 20 000.

Loňská sezóna byla v Ústeckém kraji podle památkového ústavu počtem návštěvníků rekordní. Ve srovnání s ní zatím do Ploskovic přišlo o 1 200 lidí víc.

Stejně je na tom i v minulém roce nejnavštěvovanější památka Ústeckého kraje – hrad Hazmburk. Podle tamní kastelánky Miriam Němcové by se tak mohl počet turistů letos dostat přes 40 000.

Průčelí zámku

Některé památky hlásí nižší návštěvnost než loni – třeba zámek v Duchcově do teď podle kastelánky Lucie Šťastné navštívil téměř stejný počet lidí jako v loňském roce.

Horké léto a blízké koupaliště je pak podle Šárky Kovaříkové ze zámku v Krásném Dvoře zřejmě důvod, že se méně lidí zajímalo o prostory zámku. Úspěch tam ale letos mají takzvané „edukační programy“ zaměřené na děti a mládež. Letos jich přibylo a zaujaly už přes 4 000 návštěvníků. Tradičně nejúspěšnější byly Pohádkové Velikonoce.

Hřensko: soutěsky na řece Kamenici

Turisty ale nelákají v Ústeckém kraji jen památky – mnohem víc jich jezdí do přírody.

Asi největším magnetem jsou pro ně soutěsky ve Hřensku. Loni tam zaznamenali rekordní nárůst počtu návštěvníků – přijelo jich o 100 000 víc než rok před tím. A podle starosty Zdeňka Pánka se letos zájem drží na stejné úrovni.

Spustit audio