Většina justičních pracovníků v Česku se zapojila do třídenní stávky

7. říjen 2024 17:55

Budovy soudů jsou od 7. do 9. října otevřené jen v omezeném režimu. Třídenní stávku vyhlásily justiční odbory kvůli platům administrativních pracovníků soudů. I v Ústeckém kraji mají podporu soudců, kteří většinu jednání odročili.

Omezení provozu soudů se týká především těch okresních. Uzavřená jsou infocentra i podatelny.

Většina jednání byla odročena – soudy to oznámily jak na webových stránkách, tak na cedulích na vchodech. Justiční stráž pustí do budovy jen osoby, které mají předvolání k jednání, která odročená nebyla.

Jsou to taková, kde se soudce může obejít bez administrativních pracovníků. Může jít třeba o tak zvaný nesporný rozvod, kdy soudce vlastně jen schvaluje dohodu manželů.

Například okresní soud v Ústí nad Labem je uzavřený úplně, soudci odročením všech jednání vyjádřili podporu stávkujícím pracovníkům. Soudci jsou také připraveni vyřídit neodkladná jednání, jako jsou například rozhodnutí o vazbě.

Odbory požadují 15procentní nárůst platů justičních pracovníků

Podle justičních odborů i soudcovské unie je personál dlouhodobě podhodnocený. Soudy tím nejsou konkurenceschopné a zaměstnanci odcházejí jinam. Skutečný průměrný plat justičního personálu byl loni 36 916 korun hrubého. Je přitom potřeba zdůraznit, že jde o průměr – na některých pozicích tak mají úředníci podstatně míň.

Odbory požadují minimálně 15procentní nárůst platů – stávku vyhlásily po jednání s ministry spravedlnosti a financí. Ti sice přislíbili na všech pozicích nárůst průměrných platů přes 41 000 korun, je to ale stále méně než 15 procent. Jednání s ministry tak budou po stávce znovu pokračovat.

Spustit audio

Související