Soudy jsou 29. května pro veřejnost téměř uzavřené – zaměstnanci stávkují za vyšší platy

28. květen 2024 14:13

Chod soudů 29. května téměř zastavila stávka zaměstnanců. Platí to i pro všechny soudy v Ústeckém kraji. Výstražnou stávku uspořádaly justiční odbory.

Stávka se netýká ani soudců ani justiční stráže. Kvůli zvýšení platů protestují administrativní pracovníci, tedy nižší soudní úředníci, zapisovatelky a podobně. Do stávky zapojí až na výjimky všichni zaměstnanci. V Ústeckém kraji je to skoro 900 lidí, kteří se podílí na chodu soudů.

Justiční odbory chtějí pro zaměstnance soudů navýšení platů aspoň o 15 procent a také speciální platové tabulky pro pracovníky v justici.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS před časem řekl, že jednání s resortem financí o navýšení uvízla na mrtvém bodě. V úterý ale svoje vyjádření doplnil s tím, že o penězích chce ještě jednat a další schůzku svolal za dva týdny.

U většiny oslovených soudů mají zaměstnanci v protestech podporu soudců, kterou už dřív vyjádřila i soudcovská unie. Odboráři také avizovali, že jestli se navýšení platů nepodaří vyjednat, stávku zopakují.

Soudci vyřídí jen neodkladná jednání nebo taková jednání, kde není potřeba protokolovat.

„Kde jsou opravdu striktní, velmi krátké zákonné lhůty v řádech hodin, typicky vazební zasedání, bude držena určitá pohotovost, aby bylo dostáno zákonným požadavkům. Co se týče jednání, která nebyla odročena, tak jde o typově velmi jednoduché věci – například nesporný rozvod,“ doplnil mluvčí ústeckého okresního soudu Ondřej Šafránek.

Spustit audio

Související