Dům kultury v Teplicích je po víc než roce opravený a opět otevřený

7. říjen 2024 09:55

Do Domu kultury v Teplicích se po roční pauze vrací společenský život. Předchozí sezonu byl kvůli opravám za zhruba 170 milionů korun uzavřený. Teď se tam návštěvníci koncertů, plesů nebo tanečních nově dostanou vchodem směrem od divadla. Přibyla taky protipožární opatření. 

„Takže toto je estrádní sál. Na první pohled, stejně jako v koncertním sále, se tady nezměnilo nic, to byl přesně ten záměr,“ provádí opraveným objektem provádí zájemce ředitel Domu kultury Přemysl Šoba.

„Ve všech sálech ale proběhla instalace zařízení odvodu kouře a tepla. To jsou obrovské ventilátory, které sem v případě požáru mohou foukat čerstvý vzduch a odtahovat kouř,“ doplňuje.

Dům kultury Teplice má přestavěný vstupní prostor

Je tu ještě druhá vzduchotechnická trasa pro klimatizaci sálů – pro výměnu vzduchu, chlazení nebo topení.

Korkový nástřik ve společenském klubu, kde se hrají také loutková divadélka, zůstal v původní podobě. Na rozdíl od vstupního foyer, kde strop pokrývá nová vrstva, a kde se proměnil celý prostor.

„Vy, co si vzpomínáte, tak tady vpravo byla restaurace – barový pult a k tomu taková dřevěná a skleněná stěna – úplně k ničemu. Tady uprostřed byla taková zděná krychle, vypadalo to jak bunkr – to byla šatna. Tohle všechno tu překáželo a rozhodně to nezdobilo Dům kultury,“ shrnuje Šoba.

Dvě umělecká díla procházející všemi patry tady zůstala. „Takzvaný světelný vodopád, neboli Světlopád. A to, co je tady, je také umělecké dílo – myslím si, že se to jmenuje Neklid,“ přibližuje Šoba.

Suterén domu kultury patří kinu Květen. Podle Přemysla Šoby začne po roční pauze promítat 11. října.

Novinkou v kinosále je také únikový východ, který tam dřív chyběl.

Spustit audio

Související