Veterinární správa udělila v Ústeckém kraji další pokuty za týrání skotu

23. březen 2023 11:33

Veterinární kontroloři v Ústeckém kraji stále řeší případy týrání dobytka. Před soudem je případ z Chomutovska, kde žil skot v nevyhovujících podmínkách, teď krajská veterinární správa řeší další případ na Děčínsku.

Chovatel z Jílového se měl špatně starat zhruba o 80 kusů dobytka. Šlo například o špatné krmení nebo o to, že například telata neměla přístup k vodě. Chovatel dostal kvůli špatné péči pokutu 50 000 korun od děčínského městského úřadu a 97 000 musí zaplatit i veterinární správě. Kontroloři se tam chystají na další šetření.

Sankci dostal i chovatel z Litoměřicka, který se podle krajské veterinární správy špatně staral o skot, ovce, kozy nebo prasata a psy.

Kontroloři v Ústeckém kraji dostávají často informace o špatném zacházení se zvířaty od veřejnosti

Podle údajů krajské veterinární správy provedli kontroloři v loňském roce na 1 160 kontrol a zhruba ve 300 případů odhalili pochybení. To je oproti roku 2021 nárůst zhruba o dvě procenta.

Podle Lenky Hanušové se ale často stává, že v rámci kontrol nejde přímo o týrání zvířat. Pochybení se týká například neočkování nebo nečipování psů.

V Ústeckém kraji přitom většinu podezření na špatné zacházení se zvířaty dostanou kontroloři od veřejnosti. Loni jich bylo téměř 450. Podle Lenky Hanušové tím Ústecký kraj vybočuje v rámci celého Česka. V jiných krajích totiž nahlásí veřejnost jen desítky podnětů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související