Veronika Arichteva: Do První republiky mě manžel nejdřív nechtěl

14. duben 2020

Veronika Arichteva pochází z umělecké rodiny, její výběr povolání proto nikoho nepřekvapil. Dnes je herečka známá nejenom svými rolemi v televizních seriálech a filmech, ale také působením v zábavném triu 3v1. Zazářila například v seriálu První republika, který režíroval její manžel Biser Arichtev.

Veronika Arichteva se do povědomí veřejnosti dostala rolí Sylvy v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě. Role, která ji umožnila vstoupit do hereckého světa, jí ale nakonec zkomplikovala další působení. „Po odchodu ze seriálu mě ostatní režiséři měli dlouho zafixovanou jako Sylvu z Ordinace a nové nabídky se mi sháněly opravdu těžce,“ přiznává herečka.

Umělecká rodina

Veronika Arichteva pochází z umělecké rodiny, její otec Pavel Nový je producentem, dědeček byl filmovým architektem. Sama přiznává, že herectví bylo její vysněné povolání. „Původně jsem tedy chtěla být princezna, ale časem jsem pochopila, že to nedopadne,“ směje se herečka. Díky svému povolání se Veronika Arichteva neustále pohybuje před kamerou, přesto je však velkou trémistkou. „Tréma je můj velký problém, rozlišuji ale tu zdravou a tu svazující. Pokud vám tréma brání v pohybu, je to samozřejmě špatně, pokud vás ale nakopne k lepším výkonům, je to dobře,“ svěřuje se herečka.

Umělecké povolání má i manžel herečky Biser Atanasov Arichtev, který pracuje jako režisér. Poznali se na natáčení seriálu Vyprávěj a ve spolupráci pokračovali i během natáčení seriálu První republika, kde Veronika Arichteva ztvárnila roli Magdaleny Škvorové. „Vždycky se musím smát, pokud mi někdo řekne, že roli v První republice jsem získala kvůli protekci. Na rozdíl od většiny českých hereček jsem totiž nebyla pozvána ani na konkurz, protože jsem se podle slov Bisera na roli nehodila,“ směje se Veronika Arichteva, kterou na konkurz dodatečně pozval až producent seriálu.

Blízký vztah s režisérem se na place projevoval i přísností, se kterou k ní manžel přistupoval. „Dneska možnost pracovat s manželem vidím jako výhodu, protože on dobře ví, jaké mám hranice a kam mě může herecky ještě posunout,“ říká Veronika Arichteva.

Přátelství a 3v1

Před kamerou se herečka pohybuje i v rámci svého volného času, s přítelkyněmi Nikol Štíbrovou a Martinou Pártlovou totiž natáčí zábavná videa pod značkou 3v1. „Celé 3v1 vzniklo na základě přátelství. Videa, která jsme natáčely, jsme původně dělaly samy pro sebe, pak se ale ukázalo, že se jimi baví i ostatní,“ říká Veronika Arichteva.

Celé trio má také vlastní rádiovou show a jezdí po České republice s besedami. Mezi nejčastější dotazy, které na nich diváci pokládají, patří otázka na to, jak těžké je udržet přátelství mezi třemi holkami. „Umíme se skvěle doplňovat a jsme skvělé kamarádky, myslím si, že bez našeho přátelství by společné projekty fungovat nemohly,“ říká herečka.

V celém záznamu pořadu se navíc dozvíte, zda umí Veronika Arichteva vařit a v jakém seriálu ji brzy uvidíme na televizních obrazovkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.