Vernisáž v lounské galerii Benedikta Rejta přilákala množství lidí. Zajímaly je i nově otevřené prostory

14. květen 2021 14:43

Na vernisáž v galerii Benedikta Rejta v Lounech se nahrnuly desítky návštěvníků. Galerie vedle lounské radnice po několika měsících nucené uzavírky kvůli epidemii koronaviru otevřela výstavu na téma krajina. A navíc v rozšířených prostorách, kdy se lidi dostanou i do dříve uzavřeného podzemí.

„Sice jsem nechtěla jít za kulturou, dokud děti nebudou ve škole, nakonec jsem se nechala přemluvit a je to tady naprosto úžasné,“ neskrývá nadšení návštěvnice Romana Krameriusová.

Do galerie s výstavní plochou 1 500 metrů čtverečních zatím může stovka návštěvníků. Při vernisáži proto každý dostává oblázek. Stříbrná mísa s kamínky se vyprázdnila rychle.

„Dnes je to exkluzivní, protože poprvé za 30letou éru té galerie jsou otevřené i dva spodní suterény,“ vysvětluje lektorka galerie Lenka Jarolímková.

Galerie Benedikta Rejta v Lounech má zase otevřeno

Pro ředitelku Kateřinu Melenovou šlo o vůbec první vernisáž v budově galerie Benedikta Rejta.

„galerii jsem přebírala v září. Ta situace nám paradoxně velmi pomohla – bylo potřeba udělat mnoho kroků, které povedou k větší propagaci, neměli jsme kurátorku... Takže na jednu stranu nám to pomohlo, na druhou stranu bylo smutno,“ shrnuje Melenová.

Galerie zase ožívá – pro návštěvníky otevřela všechna čtyři patra.

V rozlehlé vstupní hale, která byla dlouho zatemněná kvůli expozici vzácných svitků Emila Filly, jsou nově vystaveny krajinomalby.

Vybírala je kurátorka Lucie Šiklová. „Neznamená to, že bychom zadali nějaký domácí úkol. Věděla jsem, že tihle lidé dělají krajinu, dělají ji takhle – vybírala jsem z hotových věcí. Nejsem kurátor, který mi lidi úkoloval,“ vysvětluje.

Výstavy Obrazy krajiny, Krajinářská architektura a Umělecká díla v krajině, koncem června doplní ještě Historické fotografie krajiny.

Spustit audio

Související