Věra Špinarová -zpěvačka

V úterý 10. února byla našim hostem ve vysílání paní Věra Špinarová. Zajímá Vás o čem jsme si s ní povídali, ale nestihli jste to naživo? Stačí kliknout sem - najdete zde jak audiozáznam, tak přepis celého rozhovoru.

Eva Bucharová, moderátorka: Asi se chceš zeptat na hosta?

Slávka Brádlová, redaktorka: No, určitě, samozřejmě, posluchači jsou zvědaví.

Eva Bucharová, moderátorka: Jsou zvědaví. Já myslím, že ráno to už slyšeli v pozvánce. Já s radosti potvrzuji, že hostem ve vysílání dnes bude opravdu zpěvačka Věra Špinarová. Dáma, která pro tu českou populární muziku udělala hodně a osobně si jí opravdu hodně vážím a její písničky mám ráda.

Slávka Brádlová, redaktorka: Takže Věra Špinarová bude nejenom vyprávět, ale taky nám zazpívá a aby se posluchači mohli pořádně navnadit, tak tam bude, pokud vím, pokud jsi mi tedy ty prozradila, jedna píseň hodně důležitá.

Eva Bucharová, moderátorka: No, řekla bych, že jedna píseň, která, když řeknu ten název, tak bychom vlastně možná ani nemuseli říkat jméno toho hosta, protože lidé by si dosadili sami, písnička z filmu Tenkrát na západě Jednoho dne se vrátíš. No, a dneska posluchači Severu budou mít šanci dozvědět, jak to vlastně s touhle písničkou Věra Špinarová má.

Slávka Brádlová, redaktorka: Takže já přeju pohodový poslech.

Slávka Brádlová, redaktorka: Dnešním hostem ve vysílání je Věra Špinarová, jméno, ke kterému každý z vás si možná dosadí jinou písničku, jednu určitě všichni, Jednoho dne se vrátíš, to je píseň, bez které by to ani nešlo. Hezký den vám přeju.

Věra Špinarová, zpěvačka: Dobrý den.

Slávka Brádlová, redaktorka: Ještě mi řekněte hned v úvodu, jak se stalo, že po šesti letech výuky hry na housle najednou to byla kytara?

Věra Špinarová, zpěvačka: Já jsem viděla film Perný den s Beatles, samozřejmě Beatles jsou super, ale ta atmosféra, to mě úplně šokovalo, to mi tenkrát bylo, myslím, devět, deset let, jsem poprosila moji mámu, ať jde se mnou do kina a ta byla docela jako vykolejená, na co přišla, jsem jí strašně prosila, aby mi koupila, tak mi koupila kytaru, koupila mi tu nejlevnější, která byla, no, a já jsem jeden víkend se učila ten základní postup a /nesrozumitelné/. Vzhledem k tomu, že neumím hrát na kytaru, tak pro mě bylo jednodušší si začít skládat vlastní písničky a vlastně improvizovat na to, co jsem slyšela ty kila, je to fakt, že jsem jako byla už takovéto dítko, které si prozpěvovalo, tak to bylo takový jako vždycky, jé, Věruško, pojď a zazpívej. A Věruška vyskočila, zazpívala nějakou, nějakou písničku už od děcka, takže tam jako naši nějak usoudili, že ten hudební sluch tam je, takže mě vlastně dali v sedmi letech do houslí, no, do hudebky.

Slávka Brádlová, redaktorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte dnešního hosta, zpěvačku Věru Špinarovou, samozřejmě dojde i na ty písničky, to by nám asi posluchači neodpustili, ale pojďme teď k té Moravě, pocházíte z jižní Moravy, ale pak se rodiče přestěhovali do Ostravy a zdá se, že ta Ostrava, to bylo dobré místo pro vás i pro muziku tehdejších let?

Věra Špinarová, zpěvačka: Tak naše rodina celá pochází z jižní Moravy, speciálně já jsem z Pohořelic u Brna a vlastně táta odešel 58. rok, všichni se stěhovali nebo odcházeli na Ostravsko za prací a ta Ostrava mi byla jako opravdu, já nechci urazit Brňáky, ale ta Ostrava určitě jako k mému naturelu a co se týká jak písniček, protože to Brno přece jenom více inklinuje asi jako folk, ta lidovka tam je a přece jenom ta Ostrava byla, jako ty hutě a šachty, tak jako tam to bylo takový tvrdší a tam, já jsem měla vlastně štěstí, že tam dobře fungoval ostravský rozhlas. A měla jsem štěstí, že mě viděli Drahoš Volejníček nebo Pavel Staněk, Ivo Pavlík a tam jsem vlastně já začala první takový ty natáčecí hrůzy, ale oni byli na mě zlatí a já jim do dneška strašně jako děkuju, byli na mě tvrdí, ale právě díky jim nemám problémy s natáčením.

Slávka Brádlová, redaktorka: Já nevím, jak fungoval tenkrát rozhlas v Ostravě, protože právě ta už zmíněná písnička Jednoho dne se vrátíš, tak ta ležela hezkých pár let natočená a nevysílaná, bůhví z jakého důvodu. Ví se to vůbec?

Věra Špinarová, zpěvačka: Já si myslím, že to bylo díky stopáži, protože ta písnička je strašně dlouhá, jo, ta písnička má přes pět minut, že, takže tak se to stalo, no.

Slávka Brádlová, redaktorka: Když už mluvíme o Ostravě, tak nemůžeme vynechat druhé velké jméno, které k Ostravě patří, Marie Rottrová, vy jste s ní potkala vlastně, když ona už byla, dá se říct, o něco napřed, protože on vám prý předávala tu první cenu, jakousi kolekci, kterou jste vyhrála jako ještě snad žačka ze základní školy.

Věra Špinarová, zpěvačka: Aha, tak vy jste viděla 24, no, je to tak, no, to byl takový ty, opravdu jako začátky, shodou okolností tam vlastně s tím orchestrem zpívala Maruška Rottrová, ale tak Maruška vlastně v podstatě taky začínala, že, i když Maruška je o něco starší, tak zpívala v tom kulturním domě, potom už jsme se spolu setkávaly velice často, dokonce jsme si vyměnily kapely, že Marie zpívala se skupinou /nesrozumitelné/, já jsem začínala s Flamingem, Marie odešla do Flaminga, já jsem odešla k /nesrozumitelné/ a tam vlastně jsem začala natáčet písničky, které vycházely i na singlech.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tuším, že něco společného tam bylo i přes Ivoše Pavlíka?

Věra Špinarová, zpěvačka: Tak Ivo Pavlík, ten byl vlastně úplně shodou okolností, já, když jsem se přihlásila vlastně v Porubě, v Ostravě-Porubě, to je taková čtvrť ostravská, v kulturním domě do soutěže Hledáme zpěváky, tak Ivo Pavlík, ten se nějak vrátil ze západního Německa, protože hodně vystupoval v Německu a byl vlastně v té porotě a tam mi tenkrát bylo těch čtrnáct roků a on řekl, to je šikovná holka, té holky se prostě držte a vemte ji do rozhlasu, tam má jako talent, vlastně tenkrát mi pustil, půjčil LP, ať si to poslouchám, vlastně Elly Fitzgerald, a to by mě nikdy v životě jako nenapadlo, že já, vlastně někdy se ten Ivo stane můj manžel, že mi založí kapelu, že budeme mít spolu syna a že to bude vlastně jeden z nejdůležitějších lidí v životě a v kariéře.

Slávka Brádlová, redaktorka: Dnešním hostem ve vysílání je Věra Špinarová, když už jste sama vzpomněla na ten pořad České televize, 24, kde jste tak trošku bilancoval, jak ten život pěvecký šel, tak jste tam taky řekla větičku, která mě trošku zarazila, že vlastně ani nevíte, jestli je to plus nebo minus, že zazpíváte všechno. A vzpomněla jsem si ale při té příležitosti na jeden zábavný pořad, tuším Ring volný, mám pocit, tenkrát, že to moderoval Pepa Dvořák a dal vám úkol přezpívat text z lístku Dopravního podniku města Prahy. Já to do dneška nezapomenu, úplně jde mi mráz po zádech, s tím bezbřeze hloupým textem, vy jste dokázala, najednou mě člověk pocit, že poslouchá nějaké strašně důležité sdělení.

Věra Špinarová, zpěvačka: Myslím si, že to bylo velké překvapení, a tak si myslím, že to byl dobrý scénář od Františka Poláka, režiséra, který tady tento /nesrozumitelné/ vlastně vymyslel a zazpívala jsem zadní stránku pražského lístku. My jsme takový, v Ostravě takový text blbej neměli.

Slávka Brádlová, redaktorka: Na druhou stranu musím říct, že taky jsem viděla ten archivní záznam České televize, písničku Jednoho dne se vrátíš a měla jsem i tu možnost slyšet ji znovu teď na současných koncertech. Já nevím, jestli do toho nepromítám vlastní životní zkušenost, ale mně se zdá, že malinko dneska to zpíváte o něčem jiném.

Věra Špinarová, zpěvačka: Protože jsem to natočila velice mladá, ta písnička nebyla jako pro mě jako těžká, co se týkalo zpívání, ale ten text je velice vyzrálý a já, když jsem si ho četla, tak to je opravdu jako dlouhá píseň a tam se v podstatě nic neopakuje, tam vlastně běží ten text a stále tam něco se zpívá, něco se povídá, dneska už je mi to trošku jasnější, ale v té době, když jsem to nazpívala, když mi bylo, já nevím, těch, těch pětadvacet, tak tam jsem akorát tušila, že Jednoho dne se vrátíš, a to bylo všechno jasné, ale já myslím, že ta písnička je zvláštní i v tom, že tahle skladba se dodneška hraje na svatbách, kde ty lidi prostě jdou k tomu oltáři a hraje tahle píseň, anebo se hraje na pohřbech, když zajíždí ..., tak pustí Jednoho dne se vrátíš, takže já nevím, co si o téhle písničce myslet, to je asi opravdu, jak říkal můj kamarád a úžasný člověk Jirka Sovák, že kdybych já v životě nazpívala jenom jednu písničku, tak si mě budou prostě do smrti lidi pamatovat. Takže to je moje osudová skladba, ta měla spoustu u mě různých, jsem ji zatracovala, nechtěla, nezpívala, nemůžu ji ani slyšet, vlastně až člověk jako vyzraje a je starší, tak si říká, děkuji Bohu, že vlastně tak, jak to říkal ten Jirka, že já vlastně tuhle skladbu mám, protože když to řeknete Jednoho dne se vrátíš, tak vám okamžitě každej řekne, jo, tak to je Špinarka. Ennio Morricone můžu poděkovat, že napsal tak úžasnou muziku jako a krásnej text, který je vlastně blízkej lidem, protože oni ty lidi, když to slyší, tak si tam každý odehraje ten jeho příběh, ten jeho nějaký život a vlastně je to text, který lidi můžu učit mezi řádkama.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak docela dost jsme probrali jednu konkrétní píseň, ale já bych se ráda zastavila ještě u jedné, a to je Fernando. To se taky hraje dodneška, tenkrát vím, že musela dát souhlas i skupina Abba a kupodivu ho dala, i když tenkrát naše republika prý nějak se nechovala vzorně, co se týká placení autorských práv, ale vám to svolení dali a dokonce i s dodatkem, že můžete přezpívat kteroukoliv jejich věc. Tak to potěší.

Věra Špinarová, zpěvačka: Tak já si myslím, že shodou okolností je velké boom Abby, dělala se muzika, natočil se film Mama Mia, prostě ty písničky jsou úplně geniální, protože moje vnučka je z Abby úplně hotová jako a tam je vlastně vidět, jaká muzika je geniální, že, jak jsou prostě nesmrtelní Beatles, tak asi bude i ta Abba, protože oni to mají tak vymakaný a já vím, že, já jsem nazpívala asi tři věci a já je nezpívám, protože jsou daný věci od A až do Z, tam nemáte kam uhnout. Tam nemáte možnosti improvizace nebo si nějak jenom, jo, si to zazpívat nějak jinak, prostě jak nezazpíváte jeden tón, zazpíváte ho jinak, tak v ten moment prostě to nejde, protože tak to udělal ta aranžka a tak je to vymyšleno, ta melodie, v té době to bylo super, protože ne každý na to měl Abbu zpívat a hlavně natočit zvukově, aby se to přiblížilo tomu originálu a to mě právě těší, že když si to vlastně z Abby poslechli, tak když jsem dělala vlastně už po revoluci, když se dělal výběr, tak to ještě bylo složitější, protože to ta Abba jako úplně byla, jako že ne, že si to začali asi hlídat, protože možná měli vymyšlený nějaký comeback velký, jak si to vymýšleli, ale když to slyšeli, slyšeli ode mě, tak řekli, ano, samozřejmě.

Slávka Brádlová, redaktorka: Máte na svém kontě ještě jedno, s čím se člověk může docela klidně pyšnit. Joe Cocker vystupoval v Ostravě a jakkoliv si nikdy nebere předskokana, tak vás, tedy buď on nebo jeho agent, ale rozhodně to muselo být s jeho souhlasem ke spolupráci přizvali, no, tak zpívat vedle takové hvězdy.

Věra Špinarová, zpěvačka: Já jsem nikdy v životě žádnýho předskokana nikomu nedělala, ale Joe Cockerovi prostě, jako bylo to úžasný, úžasný koncert a já bych stejně na Joe Cockera šla, protože takového zpěváka a muziky, co on dělá, to je prostě moje, prostě můj šálek kávy, úžasný je to, proto se říká šálek čaje, to je jedno, prostě Joe Cocker byl úžasnej, jsem tam se úplně svíjela a když zpíval pomalý věci, tak mi tekly slzy, úplně mě dostal, a to mně se málokdy stává, protože to už je ten, ten profi pohled, jako že ne všecko mě jako dostane a Joe Cocker mě dostal.

Slávka Brádlová, redaktorka: Dnešním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever byla Věra Špinarová, popovídaly jsme hodně o písničkách, protože to je vlastně povídání s vámi o vašem životě. No, a já doufám, že posluchači Českého rozhlasu Sever a nejenom této stanice si užijí i vašich písniček, slyšela jsem už cosi o tom, že mohlo by být album, mohlo by být CD, ten horizont časový jste neupřesnila, ale pracuje se na tom.

Věra Špinarová, zpěvačka: Já nebudu upřesňovat absolutně, nebudu říkat, kdy, jak, co, protože já to sama nevím a hlavně to chceme dobře připravit, nazkoušet a jít do toho studia, až si budeme úplně stoprocentně jisti, že takhle to je, protože většinou se to natočí a vlastně se to začne, některé věci hrát na koncertě, teprve až na tom koncertě, jak se to ozývá, tak to dostane úplně jinou šťávu, člověk úplně jinak to pojme a je to škoda, protože tak by to mělo být jako ta trvalka udělaná.

Slávka Brádlová, redaktorka: Co vám popřát, pevný zdraví, kapku štěstí na vrch, to je asi to nejdůležitější. A nám všem ostatním ještě spoustu pěkných koncertů s Věrou Špinarovou. Díky za váš čas, mějte se moc hezky a na shledanou.

Věra Špinarová, zpěvačka: Já vám strašně moc děkuju a moc vás zdravím, zdravím rádio Sever. A já se na vás těším, že tady zase přijedu a vy se přijdete na mě podívat a že si to spolu užijeme.

Spustit audio