Velká očkovací centra v Ústeckém kraji zatím s vakcinací nezačnou. Čeká se na vakcíny

30. březen 2021 13:48

V Ústeckém kraji finišuje výstavba velkokapacitních očkovacích center. Podle hejtmanství mají zdravotníci v každém z nich denně očkovat proti korovaviru až 1 000 lidí. Původně se měla otevřít na začátku dubna, to se ale nestane. Vedení Ústeckého kraje to zdůvodňuje nedostatečnými dodávkami vakcín.

Pavilon H na litoměřickém výstavišti je plný zástěn a židlí pro pacienty.

„Je tady připraveno zázemí pro pacienty, skladové prostory, lékařský pokoj i prostor pro registrace a vakcinace. V tuto chvíli je tento prostor plnohodnotně připraven k očkování, stejně jako ten, tuším, v Ústí nad Labem,“ vysvětluje při prohlídce prázdného velkého očkovacího místa ředitelka litoměřického výstaviště Michaela Mokrá.

Velkokapacitní očkovací centrum v Litoměřicích zatím zeje prázdnotou

V kraji budou podobná centra čtyři. Kdy se ale otevřou, zatím stále není jasné.

„Pro spuštění toho jednoho velkokapacitního očkovacího místa potřebujeme mít jistotu, že bude kraj pravidelně zásobený, pro to jedno očkovací centrum, 7 000 dávkami. Obávám se, že ten plán na duben ještě nepokryje to, abychom ta velkokapacitní očkovací místa mohli zprovoznit. Možná se dostaneme do situace, kdy koncem dubna zprovozníme alespoň jedno,“ potvrdil krajský koordinátor pro očkování a vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Chystá se přesun některých očkovacích míst

Vedle velkých očkovacích center chystá kraj přesun i některých stávajících očkovacích míst.

„Cílem tohoto přesunu je primárně zajistit větší komfort pro pacienty,“ vysvětlila mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Jako první se má 1. dubna otevřít přesunuté očkovací místo v pavilonu H chomutovské nemocnice. Podle Jany Mrákotové se pracuje i na přesunutí současného očkovacího centra z teplické nemocnice do sportovní haly.

U děčínského očkovacího místa, které má být také ve sportovní hale, se zahájení provozu zpozdí zhruba o týden.

„Dodávka osvětlení z Bulharska se zpozdila o tři dny, takže ty návazné práce, které měly začít okamžitě po instalaci osvětlení, musely být zrušeny a přesunuty na později,“ doplnil ředitel děčínské nemocnice Michal Hanuer.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související