Vegetariánství nemusí být nudné...

25. říjen 2012

Tempech, chia semínka, chalva i ďobáčky - to vše patří mezi takzvané zdravé potraviny, které si můžeme většinou koupit pouze ve specializovaných obchodech. Pro ty, kteří nechtějí jíst maso a přitom zůstat zdraví, jsou právě tyto potraviny řešením...

Redaktorce Evě Bucharové se zachtělo projíst den zdravě. A tak zašla na nákupy do jedné ústecké prodejny se zdravou výživou. A protože je na maso, zamířila si to s vedoucí prodejny Evou Dolejšovou k lednici, kde jsou potraviny masu velmi podobné, ale jsou ze sóji.

„Máme tady v lednici spoustu výrobků ze sóji – párky, tofu, různé karbanátky... Můžete je sníst i studené, ale dají se i ohřát – záleží na tom, jak to komu chutná. Další je tempech – jsou to slisované sojové boby... Máme i sojové paštiky s různými příchutěmi. A i jogurty máme sojové... nebo kozí.“ vypočítává Eva Dolejšová sortiment obchodu.

Pro ty, kteří chtějí nahradit masox existuje také řešení miso pasta- je zdravá, bez glutamátů a pokud jí budete dobře skladovat, vydrží vám i půl roku.

Obchod nabízí i další netradiční potraviny – mungo, červenou čočku, Quinou nebo chia semínka. Tato semínka byla prý hlavní potravinou bájných Aztéků. Dokáží na sebe navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až dvanáctkrát. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.

Zdravě se dá ale i mlsat. „Miluju chalvu – je to drcený sezam – slisovaný. Je to strašně sladký, je to s příchutěmi a je to strašně dobrý. A teď zas tady – flapjack – to je zase stlačené ovesné vločky se zlatým sirupem – to vás nabudí a nakopne na celý den...“ říká paní Hroníková, prodavačka v obchodu.

Jestli máte chuť vyzkoušet „něco jiného“, doufáme, že jsme vás inspirovali...

Spustit audio