Vedení Ústí nad Labem změnilo názor na zastavení některých investic – vybralo k realizaci akce za 100 milionů korun

15. duben 2020 08:22

Radní města Ústí nad Labem vybrali investice zhruba za 100 milionů korun, které se uskuteční. Změnili tak své dřívější rozhodnutí kvůli očekávanému propadu příjmů pozastavit realizaci připravených akcí, na které město nemělo dotace.

Tento krok ale ještě musí schválit zastupitelstvo. Podle primátora Petra Nedvědického jde hlavně o investice do infrastruktury.

„Bude to mít svou časovou režii – než se zajistí zhotovitel a dodělají se projekty. Je ale nutné s tím začít pracovat. Kdybychom teď toto rozhodnutí nepřijali, tak se město ekonomicky zastaví a nebudeme do konce roku schopni dělat jedinou investiční akci,“ vysvětlil Nedvědický.

S tím nesouhlasí členové Ústeckého fóra občanů, kteří mají v devítičlenné radě města dva zástupce. Chtějí počkat na analýzu dopadů protipandemických opatření na příjmy města. Ta má být hotová do konce dubna.

Podle náměstkyně primátora klesnou příjmy města o 115 milionů

Náměstkyně primátora Věra Nechybová odhaduje, že příjmy klesnou o 115 milionů korun. Město přitom musí platit provoz svých úřadů i organizací.

„Jediné možné varianty, jak se připravit na případné škrty, jsou v investicích. Ty máme v letošním roce vyčísleny na 340 milionů korun. Už teď máme nasmlouvány a v běhu investice za zhruba 150 milionů korun. Teď rozvolněné investice 100 milionů korun, takže nám zbývá 90 milionů. My ale budeme potřebovat škrtat 115 milionů – ten rozdíl budeme někde muset vzít,“ shrnula Nechybová.

Náměstkyně upozornila i na propad příjmů městských organizací.

„Některé provozují sportoviště, jiné poskytují kulturu, je tady zoo – i ony budou muset ten svůj rozpočet přehodnotit. Ty očekávané příjmy, které nebudou teď mít, budou muset nahradit nějakými úsporami. Zřejmě se budou také obracet na nás, jako na zřizovatele, s nějakou finanční pomocí,“ dodala Nechybová.

Podobné požadavky můžou mít také obvody, které přijdou o peníze například z komerčních pronájmů. Radní schválili práce na několika projektech. Primátor Petr Nedvědický doplnil příklady akcí, které by měly začít ještě letos.

O úpravě rozpočtu i plánu investic musejí rozhodnout zastupitelé, kteří by se měli sejít v červnu.  

Spustit audio

Související