Ústí nad Labem omezí investice kvůli propadu příjmu z daní – podobný krok chystají i další města

14. duben 2020 11:36

Opatření proti šíření nového typu koronaviru poznamenají i hospodaření měst. Stále jsou zavřené restaurace a některé obchody, výrobu přerušily například automobilky a řada dalších firem provoz omezila. Ekonomický útlum znamená také méně peněz do státního rozpočtu, ze kterého zase dostávají peníze města. Některá z nich už proto omezují letošní investice.

V Ústí nad Labem už vedení města investice omezilo. Započaté, jako například rekonstrukce venkovního plaveckého areálu na Klíši, se dokončí. Stopku dostaly podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO ty investice, u kterých ještě město nezačalo hledat firmu nebo ty, u kterých se nepočítá s využitím dotací. Do toho spadá například celá řada oprav komunikací.

Vedení města naopak dál pokračuje v přípravách rekonstrukce věžáku v Čelakovského ulici – právě proto, že požádalo o dotaci. Pokud ji dostane, zahájí podle primátora Nedvědického rekonstrukci bývalé ubytovny na startovací byty, byty pro seniory a podobně.

Ústí je zatím jediné z těch větších měst v Ústeckém kraji, kde se takto rozhodli. Ostatní města zatím vyčkávají, o kolik vlastně přijdou – to se dá totiž v tuto chvíli jen hrubě odhadovat.

V Teplicích vedení města zatím očekává o 100 až 150 milionů korun méně ze státního rozpočtu – to ale nemusí být konečné číslo. Vedoucí odborů mají podle primátora Hynka Hanzy z ODS vybrat ty investice, které by se daly přesunout na příští rok nebo další léta – na konečný seznam ale ještě musíme počkat.

V Mostě, Chomutově a Litvínově škrty také chystají, ale s rozhodnutím radnice počkají zřejmě až na ukončení stavu nouze.

V Bílině, Lounech nebo v Děčíně se šetřit nechystají. Náměstek děčínského primátora Jiří Anděl z hnutí ANO nicméně připustil, že při vyhlašování zakázek bude vedení města velmi zvažovat, jestli je třeba nějaká velká oprava opravdu akutní.

V Kadani vedení města myslí i na rozdělané investice – tam jsou připraveni třeba na rozdělení do etap nebo posunům termínů, pokud by bylo jasné, že vzhledem k dopadům vládních nařízení nebude možné něco včas dokončit.

Spustit audio

Související